Kaip rašo „Kommersant“, atlikę oficialios „Memorial“ svetainės internete monitoringą, pareigūnai padarė išvadą, kad organizacija užsiima „politine veikla, kurios pagrindinis tikslas – formuoti neigiamą visuomenės nuomonę apie šalies valdžios vykdomą politiką“. Pateikiami ir du esą konkretūs tokios veiklos pavyzdžiai.

Taigi 2014 metų rugpjūtį centro svetainėje pasirodė citata iš tarptautinio centro „Memorial“, susijusi su Rusijos veiksmais Ukrainoje – „esą jie patenka į agresijos apibrėžtį“. „Remiantis minėtosios organizacijos vadovybės nuomone, Rusijos kariai dalyvauja kariniuose veiksmuose svečios šalies teritorijoje – prieš teisėtą kaimyninės valstybės valdžią“, – konstatavo Rusijos teisingumo ministerija.

Be to, 2014 metų vasario 24 dieną minėtojo centro puslapyje internete paskelbta nuomonė „dėl prieštaravimo nuosprendžiui, kurį Maskvos teismas priėmė vadinamojoje „Bolotnoe“ byloje“.

Pareigūnai nustatė, esą „Memorial“ nariai tvirtina, kad bylą kaltintojai ir teisėjai sufabrikavo.

Padaryta išvada: jeigu „Memorial“ gina masinių neramumų organizatorius, tai reiškia, kad pati nevyriausybinė organizacija „griauna šalies Konstitucijos pamatus ir reikalauja neteisėto politinio šalies režimo pasikeitimo“.

Kaip teigia „Memorial“ juridinio skyriaus vadovas Kirilas Korotejevas, centras turi 15 dienų atsakyti į jam metamus kaltinimus, tačiau dažniausiai Rusijos teisingumo ministerija tiek nelaukia ir priemonių imasi iš karto. Apie kokias konkrečias priemones kalbama, kol kas neaišku. Anot K. Korotejevo, tai gali būti tiek administracinė atsakomybė, tiek ieškinys dėl centro likvidavimo, tiek kreipimasis į Rusijos tyrimų komitetą dėl baudžiamosios bylos inicijavimo.

„Tokie absurdiški mums metami kaltinimai nori nenori grąžina atgal į laikus, kai teko kovoti su sovietų valdžios pramanais. Tokia situacija gali turėti skaudžių padarinių visai visuomenei, juo labiau, kad tai pozicija, kuriuos laikosi ne Generalinė prokuratūra, prie kurios provokacijų mes, tiesą sakant, jau įpratę, o pati šalies teisingumo ministerija (...)“, – žurnalistams sakė „Memorial“ tarybos narys Olegas Orlovas.

Priminsime, kad įstatymą dėl nevyriausybinių organizacijų priskyrimo „agentams iš užsienio“ Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė 2012 metų vasarą. Remiantis minėtuoju įstatymu, Rusijoje veikianti pelno nesiekianti organizacija, gaunanti finansavimą iš užsienio ir užsiimanti politine veikla, priskiriama „agentų iš užsienio“ kategorijai, tad tampa žymiai griežtesnės valstybės kontrolės taikiniu. Nesilaikant įstatymo, gresia baudžiamoji atsakomybė.

2014 metų birželį įsigaliojo įstatymo pataisos, įpareigojančios nevyriausybines organizacijas, vykdančias politinę veiklą ir gaunančias finansavimą iš užsienio, ne tik deklaruoti „agento iš užsienio“ statusą, bet ir įtraukiančios jas į specialų registrą. Skelbdamos medžiagą internetą ir žiniasklaidoje, jos įsipareigoja nurodyti savo statusą. Už šio reikalavimo nesilaikymą gresia bauda. Netrukus į šį registrą įtrauktas ir „Memorial“ centras.