Žurnalisto Ivano Golunovo areštas 2019 metų birželį pagal sufabrikuotus kaltinimus narkotikų platinimu išprovokavo didelę teisių aktyvistų ir Kremliaus kritikų vadovaujamą jo palaikymo kampaniją, visuomenės pasipiktinimą ir beprecedentį solidarumą, reikalaujant žurnalisto paleidimo.

Po kelių dienų precedento neturinčios žurnalisto palaikymo kampanijos 38 metų I. Golunovas buvo paleistas, o penki jį suėmę policijos pareigūnai buvo atleisti ir 2020 metų sausį suimti.

Igoriui Liachovecui, kuris, pasak tyrėjų, vadovo visai operacijai, tačiau kaltę neigė, teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos kolonijoje.

Trims jo pavaldiniams, kurie taip pat nepripažino jiems pareikštų kaltinimų, teismas skyrė po aštuonerius metus laisvės atėmimo.

Penktas kaltinamasis kaltę pripažino ir gavo švelnesnę bausmę – penkerius metus laisvės atėmimo.

Buvę policininkai taip pat kiekvienas turės sumokėti I. Golunovui po 1 mln. rublių (11 tūkst. eurų) kompensaciją.

Vienas iš kaltinamųjų advokatų naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad skųs nuosprendį.

I. Golunovas po nuosprendžio paskelbimo sakė laikantis jį teisingu.

„Norėčiau padėkoti visiems, kurie mane palaikė ir pasakojo apie mano istoriją, ėjo piketuoti. Aš pasiekiau teisingumą ir tikiuosi, kad sužinosime antrojo etapo, susijusio su nusikaltimo užsakovu, rezultatus. Esu patenkintas nuosprendžiu“, – žurnalistams sakė jis.

I. Golunovas garsėjo savo tiriamosios žurnalistikos straipsniais apie galios struktūras Rusijoje, taip pat neskaidrų ritualinių paslaugų verslą ir korupciją Maskvos merijoje.

Jo rėmėjai ir darbdavys – nepriklausomas naujienų portalas „Meduza“ – pareiškė, kad narkotikai I Golunovui buvo pakišti keršijant už jo darbą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)