Charkive tęsiasi intensyvios kovos

Ukrainos ginkluotosios pajėgos atsiiminėja rusų užgrobtas teritorijas, jiems jau pavyko atgauti penkias teritorijas Charkivo šiaurės rytuose. Analitikai teigia, kad Ukrainos operacija perauga į sėkmingą atsakomąjį puolimą. Charkivas buvo intensyvaus apšaudymo židinys nuo vasario invazijos, rašo BBC.com.

Rusams puolant gamyklą, evakuoti civiliai

Rusija, naudodama tankų ir artilerijos ugnį, šeštadienį tęsia „Azovstal“ plieno gamyklos Mariupolyje puolimą. Apie tai paskelbė Ukrainos karinė vadovybė, praneša agentūra „Reuters“. „Pasitelkdamas artilerijos ir tankų ugnį, priešas tęsia šturmo veiksmus“, – feisbuke teigė Ukrainos karinė vadovybė.

Ukrainos duomenimis, šioje gamykloje yra daug civilių. Manoma, kad objekto tuneliuose taip pat yra apie 2 tūkst. Ukrainos karių, skelbia „Sky News“.

Dedamos milžiniškos pastangos, kad iš gamyklos teritorijos būtų evakuota kuo daugiau žmonių, apie tai savo kalboje pranešė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, skelbia The Guardian.com.

Teigiama, kad iš gamyklos teritorijos jau evakuotos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės.„Prezidento įsakymas – įgyvendintas: iš „Azovstal“ evakuotos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės. Ši humanitarinės misijos Mariupolyje dalis – baigta“, – teigiama socialiniuose tinkluose paskelbtame šalies vicepremjerės Irynos Vereščuk pranešime, kurį cituoja ELTA.

„Azovstal“ gamykla laikoma paskutiniu ukrainiečių pasipriešinimo bastionu Mariupolyje. Jos likimas įgavo simbolinę reikšmę priešinantis platesnei Rusijos invazijai.

Gyventojų evakuacija iš "Azovstal" teritorijos

Ruošiasi provokacijoms

Anot Unian.net, gegužės 8–10 dienomis Rusija ruošiasi pradėti raketų smūgius Odesos, Slaviansko, Charkivo, Dnipro, Kijevo, Zaporižės ir kituose miestuose. Oro gynyba budi visą parą, tačiau prašoma gyventojų laukti slėptuvėse. Tiesa, raketų smūgiai prasidėjo jau šeštadienį.

Nusitaikė į keletą regionų

Rusija paleido sparnuotąsias raketas į pietinį Odesos uostamiestį, pranešė Ukrainos regioninė karinė administracija. „Priešas tęsia ne tik fizinį regiono infrastruktūros naikinimą, bet ir psichologinį spaudimą civiliams gyventojams“, – pareiškė Ukrainos kariuomenės operatyvinė vadovybė. Pirminiais duomenimis, aukų nebuvo.

„Smūgis į Odesą buvo atliktas 6 raketomis, panaudojant strateginę aviaciją. 4 raketos pateko į privačią baldų gamybos įmonę. Gyvenamajame rajone nuo smūgio bangos ir nuolaužų buvo sumaitoti šalia esantys daugiaaukščiai pastatai“, – vėliau pridūrė Ukrainos kariuomenės operatyvinė vadovybė, kurią cituoja BBC.com.

Dar dvi raketos pataikė į anksčiau sunaikintą Odesos oro uosto pakilimo taką ir skrydžių valdymo pastatą.

Sprogimai šeštadienį griaudėjo ir Charkive, Mykolajive, Sumų regione, o šių regionų gyventojai raginami likti namuose.

Charkivas, Ukraina

Kliuvo Uždniestrei

Nuo Moldovos atskilusiame Uždniestrės regione šeštadienį pranešta apie naujas atakas, rašo agentūra dpa.

Naktį į šeštadienį netoli Ukrainos sienos išsidėsčiusiame Voronkovo kaime pasigirdo keli sprogimai, pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi regiono vidaus reikalų ministerija. „Pro karinį garizoną Voronkove praskrido mažiausiai du dronai, pasigirdo keturi sprogimai“, – nurodė ministerija ir pridūrė, kad aukų ir sužeistųjų nėra.

Šios informacijos nepriklausomai patvirtinti negalima.

Šiuo metu oficialaus vizito Moldovoje, Kišiniove, lankosi Gitanas Nausėda. Jis čia susitiko su prezidente Maia Sandu.

Penktadienį iš „Azovstal“ gamyklos evakuota moterų ir vaikų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame kreipimesi sakė, kad Ukraina, padedama JT ir Raudonojo Kryžiaus, sugebėjo evakuoti moterų ir vaikų iš „Azovstal“ gamyklos.

Jis sakė, kad taip pat ieško diplomatinių galimybių padėti evakuoti ten likusius kariškius.

„Tęsiame evakuacijos misiją iš Mariupolio, būtent iš Azovstalio, tarpininkaujant JT ir Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui. Per dieną mūsų komanda surengė gelbėjimo operacijas daugiau kaip 40 civilių gyventojų, iš kurių visos buvo moterys ir vaikai“, - sakė Ukrainos prezidentas.

„Šiandien mums pavyko iš „Azovstal“ evakuoti 50 moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių“, – penktadienį platformoje „Telegram“ pranešė vicepremjerė Iryna Vereščuk.

I. Vereščuk apkaltino Rusiją pažeidus pažadėtas paliaubas.

„Konvojus visą dieną turėjo stovėti prie „Azovstal“. Ten vyko kovos ir provokacijos“, – rašė vicepremjerė.

„Priešas nuolat pažeidinėjo paliaubų susitarimą. Todėl evakuacija vyko labai lėtai“, – pridūrė ji.

Ji nurodė, kad dar vienas evakuacijos etapas numatytas šeštadienį.

Šiuo metu Rusija kovoja, kad visiškai perimtų Mariupolio miesto kontrolę.

Pietryčių mieste esančioje didžiulėje plieno gamykloje „Azovstal“, kuri buvo įnirtingai puolama Rusijos, vis dar yra Ukrainos pajėgų kartu su kai kuriais civiliais gyventojais.

Užimtas Mariupolis būtų didžiausias Rusijos laimėjimas per du mėnesius trukusį karą ir suteiktų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui progą švęsti gegužės 9 d., kai Rusijoje minima Pergalės diena – diena, kai šalis mini sovietų pergalę prieš nacius Antrajame pasauliniame kare.

Toliau kalbėdamas Londono analitiniam centrui Volodymyras Zelenskis sakė, kad taikos su Rusija sutarties pasirašymas galimas tik tuo atveju, jeigu, Maskva išves visus karius iš Ukrainos. Tai yra minimumas, su kuriuo jo šalis galėtų sutikti.

Jis sakė esąs „Ukrainos, o ne mini Ukrainos“ vadovas. Tačiau jis neužsiminė apie 2014 m. Rusijos aneksuotą Krymą.

Tačiau kalbėdamas iš Kyjivo V. Zelenskis sakė, kad negali būti nė kalbos apie tai, kad Rusija išlaikys teritoriją, kurią užkariavo įsiveržusi į Ukrainą.

Volodymyras Zelenskis

„Norint sustabdyti Rusijos ir Ukrainos karą, reikėtų žengti žingsnį, kad būtų atkurta padėtis, buvusi vasario 23 d.“, - sakė jis, atsakydamas į BBC klausimą, ką turi omenyje kalbėdamas apie teritorijos atkūrimą.

„Ukrainos žmonės mane išrinko Ukrainos prezidentu, o ne kažkokios mini Ukrainos prezidentu. Tai labai svarbus dalykas“, - pridūrė jis.

Ukrainos prezidentas taip pat teigia, kad nuo karo pradžios į Rusiją buvo deportuota daugiau kaip 500 000 Ukrainos piliečių.

Charkivas, Ukraina
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)