Maskva ir jos sąjungininkės stengėsi blokuoti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ateinančių metų biudžeto projektą, jeigu į jį bus įtrauktas finansavimas naujai Identifikavimo ir tyrimų grupei (IIT). Jeigu šis planas būtų pavykęs, visa OPCW potencialiai galėjo likti be jos veiklai reikalingų lėšų.

Vis dėlto ketvirtadienį 106 narės pritarė naujam biudžetui per balsavimą, daugelio laikomą pasitikėjimo OPCW veikla išbandymu. Prieš jį balsavo tik 19 valstybių, įskaitant Rusiją ir Kiniją.

„Remiantis šiais rezultatais, 2020 metų biudžetas yra priimtas“, – paskelbė valstybių narių konferencijos pirmininkas, o jo žodžius palydėjo plojimai.

Per Hagoje vykusį įtemptą 193 OPCW narių kasmetinį susitikimą Jungtinės Valstijos anksčiau apkaltino Rusiją mėginant „dangstyti“ faktą, kad jos sąjungininkas Damaskas naudojo cheminius ginklus.

„Rusija norėtų pareikšti giliai apgailestaujanti, – po balsavimo sakė vienas rusų delegatas. – Ir vėl atsidūrėme padėtyje, kai virtinė šalių pasirinko neatsižvelgti į Rusijos Federacijos ir kelių kitų svarbių pagalbininkų nuomonę.“

Sirija irgi pasmerkė šį žingsnį ir pareiškė „atmetanti Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių Vakaruose politinį šantažą“.

Jungtinė Karalystė savo ruožtu per „Twitter“ parašė, kad sprendimas patvirtinti biudžetą yra „aiškus palaikymo signalas organizacijai ir jos svarbiam darbui, įskaitant kovą su nebaudžiamumu už cheminių ginklų naudojimą“.