Sankt Peterburgas, kuris anksčiau vadinosi Leningradu, pasinėrė į Antrojo pasaulinio karo metais apsiausto miesto atmosferą: buvo transliuojami oro pavojaus signalai, radijo pranešimai ir metronomo tiksėjimas. Per Leningrado apsiaustį žuvo daugiau kaip 800 tūkst. žmonių.

Pagrindinis 75-ųjų blokados pabaigos metinių akcentas buvo karinis paradas miesto Rūmų aikštėje, kuriame dalyvavo daugiau kaip 2,5 tūkst. karių šiuolaikinėmis ir istorinėmis uniformomis, tankai ir raketų leidimo sistemos.

Daugelis Sankt Peterburgo gyventojų, įskaitant kai kuriuos blokadą išgyvenusius žmones, smerkė paradą kaip ne vietoje rengiamą žvanginimą ginklais ir militaristinę propagandą.

V. Putino darbotvarkėje – apsilankymas garsiosiose Piskariovo kapinėse ir dalyvavimas atminimo koncerte, nurodė Kremlius.

„Tai labai svarbi data visai mūsų šaliai, visiems... rusams ir asmeniškai prezidentui Putinui“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

66 metų V. Putinas gimė jau po karo, bet jo vyresnysis brolis vaikystėje žuvo per Leningrado blokadą ir yra palaidotas bendrame kape Piskariovo kapinėse.

Rusijos lyderio motina per blokadą vos nemirė iš bado, o tėvas kovojo kare ir netoli Leningrado buvo sužeistas.

Nacių pajėgos miestą buvo apsupusios 872 dienas 1941–1944 metais. Tuomet jame gyveno maždaug 3 mln. žmonių, kuriems teko išgyventi neįsivaizduojamą siaubą.

Nutraukus tiekimą miestui, duonos norma fizinį darbą dirbusiems žmonėms buvo sumažinta iki 250 g, o kitiems civiliams – iki 125 gramų.

Daugiau kaip 800 tūkst. žmonių mirė nuo bado, ligų ir apšaudymų. Daug istorikų sako, kad tikrasis aukų skaičius yra didesnis.

Žvakės ir saliutas

Prieš metinių minėjimą kone 5 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, kuria ragino pareigūnus atšaukti karinio parado planus.

V. Putino atstovas D. Peskovas atsisakė komentuoti kontroversiją, tik nurodė, kad Sankt Peterburgas garsėja „turtingomis polemikos tradicijomis“.

Gynybos ministerija atmetė peticiją. „Karinis paradas yra kariškas ritualas, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ministerijos pareigūnas. – Turime įsakymą surengti paradą ir jį surengsime.“

Nuo penktadienio mieste vyko įvairūs atminimo renginiai, įskaitant muzikos koncertus ir filmų peržiūras.

Sekmadienį vakare saliutu bus paminėta artilerijos ugnis, žymėjusi kankynės pabaigą 1944 metais.

Uždegtos garsiųjų Sankt Peterburgo Rostralinių kolonų ugnys, o gyventojai buvo kviečiami uždegti žvakutes savo languose.

Karo trauma yra giliai įsirėžusi į kolektyvinę miesto sąmonę. Ant kai kurių pastatų vis dar kabo ženklai, perspėjantys gyventojus apie antskrydžius.

Šiuo metu Sankt Peterburge – buvusioje Rusijos imperijos sostinėje – gyvena maždaug 108 tūkst. karo veteranų ir blokadą išgyvenusių žmonių.

Vokietija skyrė lėšų Leningrado blokadą išgyvenusiems žmonėms

Berlynas ir Maskva sekmadienį paskelbė, kad Vokietija skyrė 12 mln. eurų Antrajame pasauliniame kare dalyvavusiems ir Leningrado blokadą išgyvenusiems rusams, bet Rusija nurodė, kad to nepakanka.

Iniciatyva vadinama „savanorišku humanitariniu gestu tebegyvenančioms blokados aukoms“.

Sankt Peterburge, kuris anksčiau vadinosi Leningradu, šiuo metu gyvena maždaug 86 tūkst. blokadą ištvėrusių žmonių.

„Mes, Vokietijos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai, sveikiname Vokietijos vyriausybės sprendimą skirti 12 mln. eurų ligoninės karo veteranams modernizavimui ir Vokietijos bei Rusijos susitikimų centro steigimui“, – paskelbė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas ir jo kolega Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas.

„Mes įsitikinę, kad šis savanoriškas veiksmas pagerins išgyvenusių blokados aukų gyvenimo kokybę ir pasitarnaus istoriniam abiejų šalių žmonių susitaikymui kaip mūsų dvišalių santykių ateityje pagrindas“, – nurodė ministrai.

Atskirame pareiškime Maskva sakė, kad nors iniciatyva yra svarbi, Vokietija turėtų sumokėti kompensacijas visiems dar gyviems 1941–1944 metų Leningrado blokadą išgyvenusiems žmonėms.

„Ši humanitarinė iniciatyva nereiškia, kad jau išspręstas klausimas dėl Vokietijos vyriausybės individualių kompensacijų visiems dar gyvenantiems blokadą ištvėrusiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų pilietybės“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ji pridūrė, kad Vokietija anksčiau sumokėjo 2,5 tūkst. eurų kompensacijas Leningrado blokadą išgyvenusiems žydų kilmės asmenims, „pagal Vokietijos atsakomybės už Holokaustą sistemą“.