„Prašau jūsų supratingumo dėl priemonių, kurių esame priversti imtis tam, kad užkirstume kelią koronaviruso plitimui viename iš didžiausių Europos megapolių“, – Kinijos ambasadoriui Rusijoje Zhang Hanhui parašė Maskvos meras Sergejus Sobianinas.

Vos prieš kelias dienas Kinijos diplomatas pateikė raštišką skundą, kuriame teigia, kad „daugiau nė vienoje kitoje valstybėje nevykdoma tokia ypatinga Kinijos piliečių stebėsena kaip kad viešajame Maskvos transporte, net ir Jungtinėse Valstijose, Vakaruose“.

Maskvos susisiekimo ir policijos žinybos „nusitaikiusios konkrečiai į Kinijos piliečius, kurie tikrinami norint įsitikinti, ar nepažeidžia karantino reikalavimų“, teigiama ambasadoriaus skunde, kurio tekstą publikuoja „Novaja Gazeta“.

Rusija pritaikė itin griežtus kelionių ribojimus į ir iš Kinijos, kur pastaraisiais mėnesiais ir plinta koronavirusas, tačiau šalies visiškai neizoliavo, kaip kad pasielgė kitos šalys. Kremliaus santykiai su Pekinu labai artimi, suartėjimas ypač pasijuto po to, kai 2014 metais Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pritaikė sankcijų.

Rasistinis elgesys

„Tai, kaip Maskvos pareigūnai elgiasi su Kinijos piliečiais, žymiai didesnis rasizmas, nei tas, kokį kartais tenka stebėti kitose pasaulio vietose“, – sako „Carnagie“ Maskvos padalinio Azijos ir Ramiojo vandenyno programos vadovas Aleksandras Gabujevas.

Susisiekti su Kinijos ambasada ir gauti komentarą kol kas žurnalistams nepavyko. Maskvos miesto savivaldybės atstovas patvirtino laiško iš Kinijos ambasadoriaus gavimo faktą.

S.Sobianinas šią savaitę pranešė, kad pareigūnai imasi specialių priemonių, kuriomis siekiama užkirsti kelią viruso plitimui. Tarp jų – veido atpažinimo įrangos naudojimas ir pareigūnams suteikti įgaliojimai sustabdyti ir apklausti kinų tautybės žmones, bandant išsiaiškinti, ar jiems netaikomas 14 dienų karantino reikalavimas (jis oficialiai taikomas atvykusiems iš Kinijos).

Maskvos meras gina miesto iniciatyvas ir vadina jas būtinosiomis bei neturinčiomis jokio diskriminacinio pagrindo. Meras teigia, kad iš 88 asmenų, kurie buvo sulaikyti dėl karantino sąlygų nepaisymo, 80 buvo Kinijos piliečiai, todėl jis kreipėsi į Kinijos valdžią su prašymu pasirūpinti, kad šalies piliečiai suvoktų taisyklių laikymosi svarbą.

„Epidemija atskleidė tam tikrą Rusijos valdžios ir visuomenės nepasitikėjimą Kinija. Nemanau, kad Maskva patenkinta informacijos, kuria dalijasi Kinijos valdžia, kiekiu“, – teigia A. Gabujevas.

Virusas plinta

Rusija oficialiai skelbia vos apie du koronaviruso atvejus – abiem atvejais susirgo Sibire gyvenantys Kinijos piliečiai. Dar trys atvejai – Rusijos piliečiai, plaukę kruiziniu laivu „Diamond Princess“.

Pareigūnai sako, kad jie šiuo metu gydomi Kazanės miesto ligoninėje.

Įtakingiausi Rusijos sveikatos apsaugos pareigūnai trečiadienį, vasario 26 dieną, perspėjo, jog įmanomas didesnis viruso protrūkis, todėl rekomenduoja gyventojams būti pasirengusiems. Pareigūnai tvirtina, kad šalies ligoninės ekstremaliai situacijai pasirengusios.

Neseniai pasirodė šokiruojančios informacijos, esą, auditoriai nustatė, kad dauguma valstybinių gydymo įstaigų Rusijoje – apverktinos būklės, net pusė neturi karšto vandens, 41 proc. – centrinio šildymo, o dar 35 proc. – kanalizacijos.

Netrukus Rusijos sveikatos reikalų ministerija šią informaciją užginčijo, pareiškusi, kad audito metu buvo skaičiuojami visi pastatai, įskaitant ir techninės paskirties, o tai reiškia, kad šildymą, karštą vandenį ir kanalizaciją turi per 90 proc. gydymo įstaigų.