„Pripažįstame šalių suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautinių įstatymų rėmuose, todėl, nepaisant puikių Teherano ir Maskvos santykių, nepripažinome Krymo, Luhansko ir Donecko sričių atskyrimo nuo Ukrainos“, – teigė jis.

„Užsienio politikoje laikomės nuoseklaus principo: kai sakome, kad konfliktas Ukrainoje nėra sprendimas, tikime savo pozicija kaip fundamentaliu politiniu principu“, – pridūrė H. A. Abdollahianas.

„Delfi“ primena, kad Iranas tiekia Rusijai dronus kamikadzes, kuriais rusai atakuoja Ukrainą.

Žiniasklaida neseniai skelbė, kad Iranas ir Rusija susitarė stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje – Maskva pažadėjo aprūpinti Teheraną naikintuvais mainais į bepiločius dronus kamikadzes ir balistines raketas.

Be to, Iranas neseniai patvirtino pirmą kartą įsigijęs Rusijos naikintuvų Su-35.

Neskuba perduoti raketų

Irano valdžia neskuba perduoti Rusijai balistinių raketų, kurias šalis agresorė naudoja kare prieš Ukrainą. Karo eksperto Jurijaus Fiodorovo nuomone, tai pirmiausia susiję su Vakarų spaudimu, praneša UNIAN.

„Taip, iš tikrųjų, ir JAV, ir, kaip aš suprantu, Saudo Arabija, ir, kaip manau, Izraelis ėmėsi tam tikrų žygių, kad sutrukdytų perduoti balistines raketas. Jos gali padidinti Rusijos potencialą, skirtą gyvenamiesiems kvartalams ir infrastruktūrai Ukrainoje naikinti. Tad Iranui daromas stiprus spaudimas, tai pirma“, – sakė J. Fiodorovas televizijos kanalo „Freedom“ laidoje.

Anot eksperto, Irano delsimą tikriausiai galima paaiškinti ir tuo, kad jis derasi su Rusija, norėdamas mainais gauti branduolinių technologijų.

„Apskritai iraniečiai – labai pragmatiški žmonės, ir jie visai neketina aukoti savo interesų, o jų interesai susiję ne tik su Rusija, bet ir su kitais regionais, kitomis šalimis. Ir tai juos stabdo. Taip, šiuolaikiniai lėktuvai Teheranui labai reikalingi, bet dar labiau jam reikia raketų gamybos technologijų, pirmiausia – raketų variklių. Antra – reikalingos branduolinės technologijos. Yra daug problemų, kurių iraniečiai negali išspręsti. Manau, kad derybos vyksta šiuo klausimu“, – teigė J. Fiodorovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)