Amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo šio mėnesio pradžioje sakė, kad artėjant JT ginklų embargo pabaigai, Vašingtonas užkirs kelią Iranui įsigyti kiniškų tankų ir Rusijos oro erdvės gynybos sistemų.

„Kalbant apie mūsų bendradarbiavimą su Iranu atsiras naujų galimybių, kai spalio 18 dieną baigs galioti 2231-a JT Saugumo Tarybos rezoliucija nustatytas specialusis režimas“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė rusų užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

„Šio bendradarbiavimo apimtis ir sritys, kuriose jis bus plėtojamas, yra atskiras klausimas“, – pridūrė jis.

Anot S. Riabkovo, bet kokie potencialūs susitarimai su Iranu neturės nieko bendra su „neteisėtais JAV administracijos, bandančios įbauginti visą pasaulį, veiksmais“.

Draudimas pristatyti Iranui įprastinius ginklus turi baigtis kitą mėnesį, Vašingtonui nepavykus užsitikrinti palaikymo naujai JT rezoliucijai.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pareiškė, kad šalis turi teisę reikalauti atlikti „šuolį atgal“ ir grąžinti beveik visas JT Iranui įvestas sankcijas, kurios buvo atšauktos pagal 2015-ųjų branduolinį susitarimą, pasiektą prisidėjus tuometiniam amerikiečių prezidentui Barackui Obamai.

D. Trumpas demonstratyviai pasitraukė iš to sandorio 2018 metais, tačiau M. Pompeo tvirtina, kad Vašingtonas tebėra sutarties dalyvis, turintis teisę skelbti sankcijas už jos pažeidimus.

Tokią interpretaciją atmetė beveik visa JT Saugumo Taryba, o JAV sąjungininkės Europoje pabrėžė, jog šiuo metu svarbiausia yra išgelbėti taikų sprendinį Irano branduolinei programai.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį Maskvoje ketina susitikti su kolega iraniečiu Mohammadu Javadu Zarifu.