Skelbiama, kad šiemet parade dalyvauja 13 tūkst. žmonių, 159 vienetų įvairios technikos, 75 sraigtasparniai ir lėktuvai.

Paradą oficialiai priėmė Rusijos gynybos ministras generolas Sergejus Šoigu. Renginiui vadovavo Sausumos pajėgų vyriausiasis vadas generolas pulkininkas Olegas Saliukovas.

Sakydamas kalbą parade V. Putinas perspėjo, kad pasaulyje kylančiose naujose grėsmėse galima įžvelgti dviejų ankstesnių pasaulinių karų ženklų.

„Karas visada yra iššūkis pačiam gyvenimui – viskam, kas jame geriausia. Prisimename abiejų pasaulinių karų tragedijas, istorijos pamokas – jos neleidžia mums tapti neregiais. Naujose grėsmėse matosi tie patys senieji bjaurūs ženklai – egoizmas ir nepakantumas, agresyvus nacionalizmas ir pretenzijos į išskirtimumą“, – sakė Rusijos lyderis.

„Visoms šalims, visai žmonijai būtina suvokti, kad pasaulis labai trapus, ir jo stabilumą stiprina mūsų bendras siekis girdėti, pasitikėti ir gerbti vieniems kitus“, – pridūrė V. Putinas.

Pergalės dienos paradas dar sovietiniais laikas buvo neoficiali karinių pajėgų vitrina ir svarbus propagandos instrumentas – jame tradiciškai parodydavo naujus ginklus, viena vertus – atsiskaitydavo už į gynybą investuotus pinigus, kita vertus – visam pasauliui (ir kariniams atašė tribūnose) pademonstruodavo Sovietų Sąjungos raumenis.

Taip vyksta iki šiol, be to, kariškiai tiek nori padaryti įspūdį, kad technika parade atsiduria gerokai anksčiau, nei ją gauna kariuomenė, rašo BBC rusų tarnyba.

Pavyzdžiui, 2015 m. Raudonojoje aikštėje rodė dar tik kuriamus ir tobulinamus – „T-14“ „Armata“ tanką, sunkiąją pėstininkų kovos mašiną „T-15“, savaeigį artilerijos pabūklą „Koalicija-SV“, šarvuotąjį transporterį „Bumerang“.

Vienos repeticijos metu tankas „T-14“ užgeso, jį teko išvežti.

Nė vienos iš minėtų mašinų kariuomenė iki šiol neturi, nors „T-14“ tankas jau antrus metus važiuoja parade kartu su veikiančiu „T-72B3“.

2015 m. po Krymo aneksijos ir įvykių Rytų Ukrainoje Rusijos santykiai su Vakarų šalimis žymiai suprastėjo, tada naujos technikos demonstravimą palaikė noru pademonstruoti karingumą.

Pernai parade buvo pirmą kartą parodyta arktinė technika (šį kartą veikianti) – zenitinis raketų kompleksas „Pancir-SA“ ir „Tor“, taip pat arktinis šarvuotis. Tai atitiko Rusijos siekį sustiprinti karinį buvimą Arkties regione.

2018-ieji – ne išimtis. Sprendžiant iš repeticijos, parade bus daug naujovių.

Remiantis Rusijos gynybos ministerijos duomenis, šiais metais virš Raudonosios aikštės pasirodys sraigtasparniai Mi-8, Mi-26, MI-28N, Ka-52 ir Mi-24P, sunkieji bombonešiai Tu-160 ir Tu-22M3, šturmo lėktuvas Su-25, karinis transportinis lėktuvas Il-76, pilotų komandos „Striži“ ir „Ruskije vitiazi“ su Su-30CM ir MiG-29, naikintuvai Su-35 ir Su-34 bei kita aviacija.

Per šį renginį pirmąkart planuojama pademonstruoti naujos ginkluotės pavyzdžių, nurodė ministerija.

Tarp karinės technikos naujovių bus parodyti 5-osios kartos naikintuvai Su-57 ir modernizuoti naikintuvai MiG-31K, nešantys hipergarsines sparnuotąsias raketas „Kinžal“.

Žiūrovai taip pat pamatys bepilotes skraidykles „Korsar“ ir „Katran“, kibernetines karines mašinas „Uran 6“ ir „Uran 9“, tankų palaikymo kovinę mašiną „Terminator“.

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Europoje yra minima gegužės 8 dieną.

B. Netanyahu karinį paradą stebėjo kartu su V. Putinu

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį, prieš išvykdamas į Maskvą susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu, sakė, kad veiksmų saugumo srityje koordinavimas su Rusija konflikto Sirijoje kontekste turi būti tęsiamas. B. Netanyahu karinį paradą Raudonojoje aikštėje stebėjo kartu su V. Putinu.

Izraelio lyderis sakė, kad „atsižvelgiant, kas šiuo metu dedasi Sirijoje, būtina užtikrinti tolesnį koordinavimą“ tarp abiejų šalių.

Benjaminas Netanyahu, Vladimiras Putinas

B. Netanyahu į Rusiją išvyko praėjus kelioms valandoms po Sirijos valstybinės žiniasklaidos pranešimų, jog Izraelis smogė sirų kariuomenės pozicijoms netoli sostinės Damasko. Premjeras šių kaltinimų nekomentavo.

Izraelis trečiadienį taip pat paragino okupuotų Golano aukštumų gyventojus „visiškai grįžti prie civilio režimo“. Antradienį šiame regione kariškiai buvo paskelbę aukšto lygio parengtį ir atidarė gyventojams slėptuves nuo bombų, pastebėję „neįprastą Irano pajėgų aktyvumą Sirijoje“.

Rusija yra Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkė.

B. Netanyahu ir V. Putinas pastaraisiais mėnesiais surengė virtinę susitikimų ir telefoninių pokalbių, pirmiausia dėl Sirijos ir, taip pat, Irano dalyvavimo Sirijos kare.

„Mūsų susitikimai visuomet yra svarbūs, o šis – ypač“, – prieš išvykdamas sakė B. Netanyahu.

Be to, keliomis valandomis anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad pasitrauks iš pasaulio galių susitarimo su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė „labai nusivylusi“ D. Trumpo antradienio pareiškimu, kad Jungtinės Valstijos pasitrauks iš susitarimo su Iranu, o B. Netanyahu tvirtai parėmė JAV prezidento „drąsų žingsnį“.

B. Netanyahu ilgą laiką nepritarė šešių pasaulio galybių susitarimui su nesutaikomu Izraelio priešininku Teheranu.

Atskirai Izraelis yra labai susirūpinęs Irano dalyvavimu Sirijoje, kur Teheranas, kaip ir Maskva, remia B. al Assadą.

Rusija ir Izraelis įsteigė tiesioginę tarpvalstybinę telefono liniją, kad išvengtų atsitiktinių susidūrimų Sirijoje.

B. Netanyahu yra pažadėjęs neleisti Iranui įgyti karines pozicijas kaimyninėje Sirijoje, kur Izraelis, kaip teigiama, ne kartą įvykdė mirtinų reidų, per kuriuos žuvo ir iraniečių karių.

Izraelis šių smūgių nepripažįsta, bet sutinka įvykdęs dešimtis reidų Sirijoje, nes siekęs sustabdyti modernios ginkluotės tiekimą Irano remiamam libaniečių judėjimui „Hizbollah“ – dar vienam savo priešui.

Izraelyje buvo nuogąstaujama, kad Iranas gali imtis atsakomųjų veiksmų.

Okupuotose Golano aukštumose Izraelio kariškiai antradienį buvo paskelbę aukšto lygio parengtį ir atidarė gyventojams slėptuves nuo bombų, pastebėję „neįprastą Irano pajėgų aktyvumą Sirijoje“. Vis dėlto trečiadienį žmonės buvo paraginti „visiškai grįžti prie civilio režimo“.