Toks žingsnis žengtas teismui praėjusį mėnesį pripažinus įkalintą opozicionierių Aleksejų Navalną kaltu dėl šmeižto prieš vieną karo veteraną. Prezidento Vladimiro Putino kritikas tą 94 metų vyrą ir keletą kitų žmonių pavadino „išdavikais“, kai jie pasirodė viename prokremliškame vaizdo klipe.

Trečiadienį Valstybės Dūma – parlamento žemieji rūmai – paskelbė sugriežtinusi bausmes už nacizmo pateisinimą ir įvedusi bausmę už „viešą žinomai melagingos informacijos“ apie Antrojo pasaulinio karo veteranus skleidimą.

„Nepriimtina įžeidinėti tuos, kas gynė Tėvynę“, – rašoma Valstybės Dūmos pirmininko Viačeslavo Volodino pareiškime.

„Mūsų pareiga yra saugoti senelių ir prosenelių, kurių dėka šiandien esame gyvi, atminimą“, – priduriama pareiškime.

Sovietų pergalė prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare Rusijoje aktyviai tebešvenčiama.

Kremliaus kritikai teigia, kad V. Putinas pasinaudoja šalies pergale tame kare kaip priemone savo asmeninei įtakai didinti.

Pasak Valstybės Dūmos, Antrojo pasaulinio karo veteranų įžeidimai nuo šiol bus „prilyginami nacizmo reabilitacijai“.

Už šį nusikaltimą bus baudžiama iki 3 mln. rublių (34 tūkst. eurų) bauda, arba skiriama trejų metų laisvės atėmimo bausmė, nurodė parlamentarai. Anksčiau pažeidėjai galėjo sulaukti 300 tūkst. rublių (3,5 tūkst. eurų) baudos.

Viešai pažeminus veteranų orumą ar garbę ir išniekinus simbolius ar parodžius „akivaizdžią nepagarbą“ Rusijos karinės šlovės dienoms, bus skiriama iki 5 mln. rublių (57 tūkst. eurų) bauda ar penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Anksčiau valdininkams ir žiniasklaidai galiojęs draudimas pateisinti nacizmą nuo šiol bus taikomas visiems interneto vartotojams, o pažeidėjai gali būti pasiųsti už grotų penkeriems metams

Įstatymo projektą dabar turės patvirtinti parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba, o paskui – pasirašyti V. Putinas, tačiau šie žingsniai laikomi paprastais formalumais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)