Gynybos ministerija pranešė, kad Pietų karinės apygardos pajėgų mokymai vyko daugybėje pietinių regionų, įskaitant Rostovo sritį, Krasnodaro kraštą ir Rusijos 2014 metais aneksuotą Krymą.

Tačiau pratybos vyko ir atokesnėse vietose, tokiose kaip Stavropolis, Astrachanė, Šiaurės Kaukazo respublikos ir net Armėnija, kuri yra Rusijos sąjungininkė Kaukaze.

Pasak ministerijos, kariai grįžta į savo nuolatines bazes, o budintiems padaliniams bus paskelbta parengtis per žiemos šventes.

Vakarų šalys teigia, kad Rusija yra sutelkusi iki 100 tūkst. karių netoli kaimyninės valstybės, galimai planuodama žiemą surengti invaziją.

Kijevo skaičiavimais, rusų karių skaičius prie Ukrainos sienų išaugo nuo maždaug 93 tūkst. spalį iki dabartinių 104 tūkstančių.

Rusija sako turinti teisę savo nuožiūra perkelti pajėgas savo teritorijoje ir neigia planuojanti pradėti plataus masto puolimą.

Maskva neseniai pateikė Vakarams virtinę saugumo reikalavimų, ragindama NATO nepriimti jokių naujų narių, o Jungtines Valstijas – nebesteigti bazių buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose.

Trečiadienį įtampa pasiekė kritinę ribą, rusų prezidentui Vladimirui Putinui perspėjus, kad jo šalis gali imtis „atitinkamų atsakomųjų“ karinių veiksmų, reaguodama į Vakarų „agresyvią poziciją“.

Tačiau kitą dieną jis sušvelnino toną – pareiškė pastebėjęs „teigiamą“ Vašingtono reakciją į Maskvos saugumo garantijų reikalavimus. Anot V. Putino, ateinantį mėnesį turėtų prasidėti derybos šiuo klausimu.

Penktadienį duodamas interviu naujienų agentūrai AFP, vienas aukšto rango ukrainiečių saugumo pareigūnas pabrėžė, jog neišvengiamo Rusijos įsiveržimo pavojaus nėra.

Kijevas kovoja su prorusiškais separatistais nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą. Šis konfliktas pareikalavo jau daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)