„Planuojant užduotis, susijusias su Rusijos nacionalinio saugumo užtikrinimu, be abejo, atsižvelgiama į JAV pasitraukimo iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties padarinius, vėlesnį amerikiečių vidutinio nuotolio raketų dislokavimą Europoje ir su tuo susijusias naujas grėsmes bei pavojus“, – interviu laikraščiui „Krasnaja Zvezda“ sakė S. Karkajevas.

„Jeigu JAV imsis šių žingsnių, didžiausias pavojus sulaukti atsakomojo smūgio kils būtent toms šalims, kurios sutiko dislokuoti amerikietišką ginkluotę“, – pridūrė jis.

„Tuo pat metu RVSN užduotys, susijusios su branduolinio atgrasymo užtikrinimu, nepakis“, – pabrėžė vadas.

Anot S. Karakajevo, JAV turi „daugybę“ krypčių ir galimybių vystyti vidutinio nuotolio raketas, pavyzdžiui raketas, pritaikytas leisti iš įrenginių Mk-41, įskaitant jų mobilųjį variantą.

„Šiuo metu Lenkijoje ir Rumunijoje dislokuojamas kovos su balistinėmis raketomis sistema su universaliaisiais paleidimo įrenginiais Mk-41, iš kurių galima paleisti ne tik raketų gaudykles „Standard 3“ , bet ir jūrines sparnuotąsias raketas „Tomahawk“, kurios turėtų būti klasifikuojamos kaip didelio nuotolio antžeminės sparnuotosios raketos“, – sakė RVSN vadas.

Jis pareiškė, kad iki 2019 metų pabaigos JAV planuoja išbandyti dvi naujas vidutinio nuotolio antžemines raketas, galinčias nuskrieti daugiau nei 1 000 km ir 3 000 kilometrų. Be to, kaip trumpojo ir vidutinio nuotolio puolamieji ginklai gali būti klasifikuojami JAV kovinės bepilotės skraidyklės, sakė S. Karakajevas.

„Mūsų dienomis niekas negali garantuoti, kad šie kompleksai negali būti apginkluoti branduoliniais užtaisais“, – pažymėjo S. Karakajevas.

Rugpjūčio 2 dieną Vašingtonas pasitraukė iš INF sutarties, kurią 1987 m. sudarė JAV ir SSRS. Šis paktas draudė gaminti ir dislokuoti branduolines bei įprastas antžemines balistines raketas, taip pat antžemines sparnuotąsias raketas, kurių veikimo nuotolis yra nuo 500 iki 5 000 kilometrų.

Sprendimas pasitraukti iš INF sutarties buvo priimtas Vašingtonui ir NATO sąjungininkams apkaltinus Rusiją dėl dokumento nuostatų nesilaikymo. Rusija atmetė tokius kaltinimus.