Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad objektuose, tikrinamuose pagal naująją START sutartį, tokie patikrinimai „laikinai“ nevyks.

Šis pranešimas paskelbtas Rusijos ir JAV ryšiams nutrūkus dėl Maskvos įsiveržimo į Ukrainą ir sekinančių Vakarų sankcijų. Naujoji START sutartis yra paskutinis likęs ginklų mažinimo paktas tarp buvusių šaltojo karo varžovių ir iki 1550 riboja branduolinių galvučių, kurias Maskva ir Vašingtonas gali dislokuoti, skaičių.

„Rusija priversta imtis šios priemonės dėl nuolatinio Vašingtono noro netiesiogiai pasiekti, kad patikrinimai būtų atnaujinti tokiomis sąlygomis, kurios neatsižvelgia į esamą realybę“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Maskva taip pat apkaltino Vašingtoną siekiant „sukurti vienašalių pranašumų“ ir atimti iš Rusijos „teisę atlikti patikrinimus Amerikos teritorijoje“. Pareiškime nurodoma, kad Maskvai tapo sunku atlikti patikrinimus Amerikos teritorijoje dėl Vakarų sankcijų, įskaitant oro erdvės uždarymą Rusijos lėktuvams ir vizų apribojimus.

Maskva taip pat atkreipė dėmesį į naują koronaviruso atvejų šuolį Jungtinėse Valstijose. „Manome, kad esamomis aplinkybėmis šalys turėtų atsisakyti akivaizdžiai neproduktyvių bandymų dirbtinai paspartinti START inspekcijų atnaujinimą ir susitelkti į nuodugnų visų šioje srityje esamų problemų tyrimą“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija.

Pernai JAV ir Rusija pratęsė Naująją START sutartį maksimaliam leistinam penkerių metų laikotarpiui.

Maskva paskelbė stabdanti patikras, kai JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Rusiją ir Kiniją parodyti, kad jos įsipareigojusios riboti branduolinius ginklus. Rusija turėtų parodyti savo norą atnaujinti branduolinių ginklų mažinimo paktą, kai jis 2026 m. baigs galioti, sakė J. Bidenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją