„Jungtinės Valstijos ką tik įvedė naujų sankcijų paketą, paliesiantį Irano kasybos pramonę. Griežtai smerkiame šį žingsnį“, – sakoma rusų užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime.

Atsižvelgiant į „įvykių rimtumą“, Iranas turėtų susitikti su pasaulio galybėmis ir „surasti būdų normalizuoti padėtį“, pridūrė ministerija.

Maskva taip pat sakė suprantanti, kodėl Iranas nusprendė nebesilaikyti kai kurių savo įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą.

Vis dėlto ji paragino Teheraną „susilaikyti nuo tolesnių žingsnių ribojant savo įsipareigojimų įgyvendinimą“ bei paragino kitas susitarimo šalis laikytis savo pažadų.

„Raginame visus nenutraukti ekonominių ryšių, įskaitant iranietiškos produkcijos įsigijimą, visų pirma – energetikos (srityje)", – sakoma Rusijos URM pareiškime.

Pagal didžiųjų valstybių 2015 metų susitarimą su Iranu Teheranas sutiko apkarpyti savo branduolines ambicijas mainais į jam taikomų tarptautinių sankcijų sušvelninimą. Prieš metus Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo ir vėl įvedė Iranui vienašališkas sankcijas.

Trečiadienį Iranas paskelbė, kad kad įšaldys dalį susitarime numatytų savo įsipareigojimų dėl branduolinės veiklos limitų, kol didžiosios valstybės ras būdą apeiti atnaujinamas JAV sankcijas. Vašingtonas apkaltino Teheraną griebiantis šantažo.

Teheranas sakė reaguojantis į atnaujintas Vašingtono sankcijas, sudavusias skaudų smūgį Irano ekonomikai.