JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė, kad Varšuvoje vasario 13–14 dienomis vyks didelė konferencija, kurioje dalyvaus kelių dešimčių šalių ministrai.

Kreipdamasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad tai konferencijai nepavyks pagerinti saugumo situacijos Artimuosiuose Rytuose dėl renginio „vienos šalies aspekto“ bei dėl to, kad nesiimama spręsti Izraelio ir palestiniečių konflikto.

„Bandymai sukurti kažkokius karinius aljansus regione rengiant konferencijas ir sutelkiant dėmesį į supaprastintą vienašališką požiūrį, aiškiai siejamą vien tik su Iranu, yra kontrproduktyvūs“, – sakė V. Nebenzia.

Toks žingsnis „tik toliau nustumia perspektyvas rasti tikrą saugumo struktūros (sprendimą) regionui“, pridūrė jis.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pranešimą, kuriame teigė, kad Maskva nedalyvaus tame renginyje. Rusų URM pavadino konferenciją „prieš Iraną nukreipta platforma“ bei bandymu sukurti sąlygas susilpninti Irano branduolinį susitarimą.

„Kodėl į tą konferenciją nepakviestas Iranas – viena svarbiausių ir didžiausių regiono šalių?“ – JT Saugumo Taryboje klausė V. Nebenzia.

Iranas savo ruožtu piktai sureagavo į planus rengti tą konferenciją bei perspėjo Lenkiją, kad jos už tai laukia tam tikros pasekmės.

M. Pompeo apie šią konferenciją pranešė sausio 11-ąją. Jo teigimu, norima pakviesti šalis aptarti taikos ir saugumo Artimuosiuose Rytuose klausimus bei „užtikrinti, kad Iranas nedarytų destabilizuojančios įtakos“ regione.

Vis dėlto planai surengti konferenciją nesulaukė šiltos reakcijos ir iš Europos šalių.

Reaguodamas į menką entuziazmą, laikinasis JAV ambasadorius prie JT Jonathanas Cohenas sakė, kad Varšuvos konferencija bus „pasaulinė idėjų svarstymo sesija“, bei pabrėžė, jog „tai nebus vieta demonizuoti ar pulti Iraną“.

Tarp numatytų tos konferencijos klausimų yra humanitarinės krizės Sirijoje bei Jemene, raketinės ginkluotės vystymas ir kibernetinis saugumas, pabrėžė J. Cohenas.