Apie baudas skelbiama šalies valdžios institucijoms griežtinant internetinės erdvės kontrolę ir prezidentui Vladimirui Putinui kaltinant Vakarų socialinių tinklų platformas šalies įstatymų nesilaikymu.

Maskvos Tagansko apygardos teismas už pakartotinius pažeidimus skyrė „Facebook“ 15 mln. rublių (apie 172 tūkst. eurų), o „Twitter“ – 17 mln. rublių (apie 195 tūkst. eurų) baudą. Tuo metu „WhatsApp“ skirta 4 mln. rublių (apie 45 tūkst. eurų) bauda, nes platforma nusižengė pirmą kartą, pranešė Rusijos ryšių priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“.

Pagal 2014 m. šalyje priimtą prieštaringai vertinamą įstatymą, Rusijos vartotojų asmeniniai duomenys turi būti laikomi vietiniuose serveriuose, o ne užsienyje. „Facebook“ ir „Twitter“ už pirmąjį šio teisės akto pažeidimą buvo nubaustos pernai, o „Google“ pirmąkart nubausta praėjusį mėnesį.

„Roskomnadzor“ ketvirtadienį nurodė, kad kai kurios kompanijos jau pradėjo paisyti šio įstatymo, įskaitant „Apple“, „Microsoft“, „LG Electronics“, „Samsung“, „PayPal“ ir „Booking.com“.

Rusija pastaraisiais mėnesiais inicijuoja vis daugiau teisinių procesų prieš užsienio technologijų milžines, daugiausiai dėl pastarųjų negebėjimo pašalinti tam tikro turinio.

Kai šalyje vyko protestai, skirti įkalintam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui palaikyti, valdžios institucijos apkaltino interneto platformas kišimusi į šalies vidaus reikalus, nes šios nepašalino įrašų, kuriuose nepilnamečiai buvo skatinami dalyvauti protesto akcijose.

Rusija jau užblokavo kelias platformas, kurios atsisakė bendradarbiauti su šalies valdžios institucijomis, įskaitant „LinkedIn“ ir „Dailymotion“.

Rusijos vyriausybė pastaraisiais metais griežtina internetinės erdvės kontrolę, argumentuodama, neva tai daro nepilnamečių apsaugai ir kovai su terorizmu.

Kremliaus kritikų teigimu, tokiu būdu tėra mėginama pažaboti žodžio laisvę socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)