Rusijos gynybos ministerijos atstovai trečiadienį, lapkričio 18 dieną, pranešė, kad Rusijos aviacija sunaikino teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ kontroliuojamą naftos infrastruktūrą, praneša „Reuters“.

Ministerijos teigimu, filmuotoje medžiagoje matoma, kaip bombos pataiko į degalų cisternas ir kitus naftos objektus, kontroliuojamus džihadistų.

Skelbiama, kad naudingosios iškasenos – pagrindinis teroristų pajamų šaltinis.

Remiantis skirtingais duomenimis, kiekvieną mėnesį iš naftos pardavimų „Islamo valstybė“ uždirba iki 40 mln. dolerių (37,5 mln. Eur).

Rusijos karo lėktuvai ir toliau atakuoja „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje.

Maskva ėmėsi aktyvesnių veiksmų po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė sieksiantis deramos bausmės tiems, kurie virš Egipto susprogdino rusų keleivinį lėktuvą.

Rusijos gynybos ministerija skelbia vaizdo įrašus, kuriuose nufilmuota, kaip Rusijos bombonešiai Tu-95, Tu-22 ir Tu-160 kyla iš bazių Sirijoje ir bombarduoja teroristų taikinius.

Prancūzijos ir Rusijos aviacijos smūgiai Sirijos šiaurėje per pastarąsias tris paras nusinešė mažiausiai 33 džihadistų gyvybes, trečiadienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Dar dešimtys džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) buvo sužeisti per sekmadienį, pirmadienį ir antradienį surengtus antskrydžius, kurių pagrindinis taikinys buvo kovotojų faktinė sostinė ar Raqa, sakė nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdel Rahmanas, kai ši kampanija suintensyvėjo po praeitą savaitę įvykdytų teroro atakų Paryžiuje.

Rusija antradienį taip pat pasiuntė į ar Raką strateginius ilgojo nuotolio bombonešius ir smogė iš laivų paleidžiamomis raketomis, kai Maskva patvirtino, jog praeitą mėnesį Egipte įvykusios Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos, nusinešusios vidų 224 juo skridusių žmonių gyvybes, priežastis buvo bombos sprogimas.

„Ribotas žuvusiųjų skaičius gali būti paaiškinamas faktu, kad džihadistai ėmėsi atsargumo priemonių“, – sakė R.Abdel Rahmanas, kurio Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija renka informaciją iš aktyvistų, medikų ir kitų šaltinių Sirijoje.

„Sandėliuose ir kareivinėse buvo tik sargybiniai, o dauguma žuvusiųjų buvo patikros postuose“, – aiškino jis.

SOHR vadovas pridūrė, kad daugelio užsieniečių kovotojų šeimos išvyko į Mosulo miestą Irake – kitą IS tvirtovę. „Islamo valstybės“ džihadistai kontroliuoja dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

Atakavo „Islamo valstybės“ tvirtovę

Rusijos pajėgos antradienį intensyviai atakavo Raką, „Islamo valstybės“ tvirtovę Sirijoje; operacijoje galėjo būti panaudoti tolimieji bombonešiai ir iš jūros paleistos sparnuotosios raketos, pranešė vienas JAV pareigūnas.

Kol kas Maskva šios informacijos nepatvirtino, tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau pažadėjo nubausti kovotojus, Maskvos pareigūnams patvirtinus, kad Rusijos keleivinį lėktuvą virš Sinajaus susprogdino bomba, nusinešusi 224 žmonių gyvybes.

„Mes žinome, kad per kelias pastarąsias valandas Rusijos aviacija įvykdė Rakoje daug smūgių, gal būt ir jūrinėmis sparnuotosiomis raketomis ir tolimaisiais bombonešiais“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Nors mes nekoordinuojame (misijos) ir nebendradabiaujame su Rusija dėl jos veiksmų Sirijoje, galiu patvirtinti, kad rusai tikrai mus įspėjo iš anksto, dar prieš pradėdami šiuos smūgius, per Koalicijos jungtinių oro operacijų centrą Katare, kaip to reikalauja spalį suderinti saugumo protokolai“, – sakė pareigūnas.

„Šie smūgiai neturi poveikio koalicijos operacijoms, ir mes dėl jų nenutraukėme nė vienos misijos“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ir Rusija vykdo atskiras oro pajėgų kampanijas pilietinio karo draskomoje Sirijoje.

Pirmadienį susitikęs su saugumo tarnybų vadais V.Putinas pažadėjo suintensyvinti Maskvos vykdomą bombardavimo kampaniją Sirijoje, atsakydamas į Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofą, tačiau dėl kurios neapkaltino nė vienos konkrečios grupuotės.

„Mes jų ieškosime visur, kad ir kur jie slėptųsi. Mes juos surasime bet kuriame planetos taške ir nubausime“, – V.Putinas sakė per pirmadienį per Saugumo tarybos posėdį.

Rusijos lyderis pridūrė, kad šis išpuolis yra „vienas kruviniausių nusikaltimų“.