Apie tokius planus paskelbta tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų.

Pratybose, kurios vyks Atlanto, Ramiajame bei Arkties vandenynuose ir Viduržemio jūroje, dalyvaus „daugiau nei 140 karo laivų ir pagalbinių laivų, daugiau nei 60 orlaivių, 1 000 karinės technikos vienetų ir apie 10 000 karių“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime. Jį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Apie manevrus paskelbta likus dienai iki Ženevoje vyksiančio JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo susitikimo, per kurį bus siekiama sumažinti įtampą tarp Kremliaus ir Vakarų šalių dėl Ukrainos.

Vakarai teigia, kad Maskva prie kaimyninės šalies sienų yra sutelkusi apie 100 tūkst. karių ir rengiasi įsiveržimui.

Rusija neigia turinti tokių planų ir reikalauja, kad NATO apribotų savo veiklą Europoje bei nepriimtų Ukrainos į karinio aljanso sudėtį.


Be to, Maskva pastaruoju metu ne kartą tvirtino, kad jai kelią vis didesnį susirūpinimą JAV jūrų pratybos ir oro patruliavimas Juodojoje jūroje.

Rusija kartu su Kinija ir Iranu Indijos vandenyno šiaurinėje dalyje rengiasi laivynų pratyboms, kurios turėtų prasidėti penktadienį. Šie manevrai rengiami į Rusiją pirmojo oficialus vizito atvykus Irano prezidentui Ebrahimui Raisi.

Ketvirtadienio žinia apie koordinuotas pratybas paskelbta Maskvai anksčiau tą pačią dieną pranešus, kad ji iš povandeninio laivo Japonijos jūroje paleido bandomąją sparnuotąją raketą „Kalibr“ į sausumoje esantį taikinį.

Be to, Rusija šią savaitę pasiuntė vis dar neįvardytą skaičių karių į savo sąjungininkę Baltarusiją, kuri taip pat ribojasi su Ukraina, Minskui ir Maskvai ruošiantis kitą mėnesį surengti dideles pratybas.

Gynybos ministerija nurodė, kad pagrindinis artėjančių plataus masto pratybų tikslas – „apsaugoti rusų nacionalinius interesus vandenynuose ir atremti karines grėsmes Rusijai iš jūrų ir vandenynų“.

Rusijos ir Vakarų ryšiams esant ypač įtemptiems dėl Ukrainos saugumo, A. Blinkenas ketvirtadienį prieš susitikimą su S. Lavrovu vieši Berlyne, kur susitiks su sąjungininkais Europoje.


Į Baltarusiją pratybų atvyko Rusijos jūrų pėstininkai

Rusijos jūrų pėstininkai atvyko į Baltarusiją pratybų, rodo ketvirtadienį Baltarusijos gynybos ministerijos paskelbtos nuotraukos.

„Į Baltarusiją ir toliau atvyksta Rusijos ginkluotųjų pajėgų technikos ir personalo kolonos, dalyvausiančios Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinime. Pratybų dalyviai stotyje „Polinka“ buvo sutikti su duona ir druska, grojant kariniam orkestrui“, – pranešė Baltarusijos gynybos ministerija.

Baltarusių gynybos ministerija paskelbė nuotraukas, kuriose matyti Rusijos jūrų pėstininkų korpuso padalinio kariniai, dėvintys žiemos lauko uniformas, taip pat rusų šarvuotoji technika.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad į Baltarusiją pratybų atvyko pirmieji Rytų karinės apygardos daliniai kartu su įprasta karine ginkluote ir technika. Vaizdinėje medžiagoje buvo matyti Rusijos kariškiai su Užbaikalės motorizuotos šaulių brigados skiriamaisiais ženklais, traukinio sąstatas su transporto priemonėmis, šarvuočiais ir pėstininkų mašinomis.

Rusija ir Baltarusija vykdo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“. Pasak Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Aleksandro Fomino, per pirmąjį etapą, kuris truks iki vasario 9 dienos, planuojamas pajėgų perdislokavimas ir pergrupavimas. Per antrąjį etapą – nuo vasario 10 iki vasario 20 dienos – vyks bendri mokymai „Sąjungininkų ryžtas – 2022“.

2021 metų rugsėjo 10–15 dienomis Rusija, demonstruodama paramą Minskui, surengė bendrus plataus masto mokymus, kuriuose dalyvavo maždaug 200 tūkst. karių.