„Rusijos Federacija paskelbė, kad... nori susėsti Alepe su ten esančiais mūsų žmonėmis ir aptarti, kaip galėtume pasinaudoti keturiais humanitariniais koridoriais žmonėms evakuoti“, – žurnalistams sakė JT humanitarinių operacijų Sirijoje vadovas Janas Egelandas.

„Yra mažiausiai 400 sužeistųjų, kuriuos būtina nedelsiant evakuoti“, – sakė J.Egelandas ir pridūrė, jog taip pat bus diskutuojama apie galimybę šiais koridoriais pristatyti į Alepą maisto ir medikamentų atsargas.

Tuo tarpu šimtai Sirijos elitinių pajėgų karių ketvirtadienį toliau šturmavo Alepo rytus, prieš pradėdami skverbtis į tankiausiai apgyvendintus rajonus, Jungtinėms Tautoms kiek anksčiau įspėjus, kad miestas greitai gali virsti „milžiniškomis kapinėmis“.

Sirijos armija prieš dvi savaites atnaujino operaciją visam Alepui užimti, tikėdamasi suduoti opozicijai triuškinamą smūgį. Dėl nesiliaujančių artilerijos apšaudymų miesto gatves nuklojo vyrų, moterų ir vaikų lavonai. Šalia kai kurių aukų guli lagaminai, kuriuos šie žmonės susikrovė bėgdami iš savo namų.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ trečiadienį pranešė, kad iš sukilėlių kontroliuojamų Alepo rajonų į vyriausybės arba kurdų kontroliuojamus rajonus pabėgo daugiau nei 50 tūkst. žmonių.

J.Egelandas nurodė, kad pabėgusiųjų yra apie 27 tūkstančiai. Pasak jo, JT pagalba gali pasiekti žmones vyriausybės ir kurdų kontroliuojamuose rajonuose, bet vis dar nėra galimybių ją nugabenti į apsiaustus rytinius miesto rajonus.

Pagrindinė Sirijos sąjungininkė Rusija anksčiau buvo vienašališkai paskelbusi apie evakuacijai skirtų koridorių atvėrimą. Tačiau žmonių evakavimo iš Alepo planas žlugo, JT negavus saugumo garantijų ir sukilėliams nenutraukus apšaudymų.

J.Egelandas pripažino, kad ankstesnės pastangos atverti humanitarinius koridorius buvo nesėkmingos dėl „abiejų pusių problemų“, ir pridūrė, kad „humanitarinis koridorius gali būti veiksmingas tik tada, kai jį gerbia visos ginkluoto (konflikto) šalys“.

Pasak J.Egelando, Rusija savo pažadą davė, ir „mes manome, kad ginkluotos opozicijos grupės padarys tą patį“.