„Dėl susidariusios situacijos Izraelio ambasadorius buvo iškviestas į užsienio reikalų ministeriją“, - agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas.

Rusija antradienį apkaltino Izraelį dėl incidento, per kurį Sirijos pajėgoms numušus rusų karo lėktuvą žuvo visi 15 juo skridusių karių, ir pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų.

Tuo metu Izraelis išreiškė užuojautą dėl Rusijos lėktuvo, kurį numušė Sirijos pajėgos, įgulos narių žūties.

Izraelis dėl šios tragedijos kaltina Basharo al Assado režimą, skelbiama Izraelio ginkluotųjų pajėgų oficialioje „Twitter“ paskyroje.

„Izraelis išreiškia apgailestavimą dėl Rusijos lėktuvo, numušto šiąnakt dėl Sirijos priešlėktuvinių raketų paleidimo, įgulos žūties“, – savo pareiškime į incidentą sureagavo Izraelio kariuomenė.

„Izraelis laiko visiškai kaltu dėl šio incidento Assado režimą, kurio kariuomenė numušė Rusijos lėktuvą.

Izraelis taip pat laiko Iraną ir teroristinę organizaciją „Hezbollah“ atsakingais už šį nelaimingą incidentą“, – priduriama pareiškime.

Izraelis antradienį taip pat suabejojo dėl Maskvos pareiškimo, kad Izraelio pilotai, vykdę atakas prieš Sirijos taikinius, pasinaudojo rusų lėktuvu kaip priedanga, todėl jis atsidūrė Sirijos oro gynybos ugnyje.

„Per smūgį taikiniui Latakijoje Rusijos lėktuvas, kuris tada buvo pamuštas, nebuvo operacijos teritorijos ribose“, – teigiama Izraelio kariuomenės pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad „Sirijos kariuomenei paleidus raketas, kurios pataikė į Rusijos lėktuvą, (Izraelio) reaktyviniai lėktuvai jau buvo Izraelio oro erdvės ribose“.

Izraelio pilotai, vykdę atakas prieš Sirijos taikinius, „pasinaudojo rusų lėktuvu kaip priedanga“, todėl jis atsidūrė „Sirijos oro gynybos ugnyje“, per televiziją sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Izraelio oro pajėgų naikintuvas F-16 vėlai pirmadienį atakavo taikinius netoli Sirijos Latakijos miesto. Tuo metu rusų žvalgybos lėktuvas Il-20 leidosi, sakė I. Konašenkovas.

„(Lėktuvą) Il-20, kurio atspindintis paviršius daug didesnis nei F-16, numušė raketa S-200, – sakė jis. – Dėl neatsakingų Izraelio kariškių veiksmų žuvo 15 rusų karių.“

„Šiuos Izraelio provokacinius veiksmus laikome priešiškais“, – nurodė atstovas ir pridūrė, kad Rusija „pasilieka teisę imtis deramo atsako“.

Pasak I. Konašenkovo, Izraelis apie savo planą bombarduoti taikinius Sirijos Latakijos provincijoje Rusijos vadovybę informavo likus vos vienai minutei iki atakos, todėl rusų žvalgybos lėktuvas negalėjo pasitraukti į saugią zoną.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį telefonu kalbėdamasis su Izraelio gynybos ministru Avigdoru Liebermanu taip pat pažymėjo, kad rusų lėktuvo sudužimą nulėmė neatsakingi izraeliečių pilotų veiksmai.

Il-20 paieškos operacija Viduržemio jūroje tęsiasi. Rusija į paieškų rajoną nusiuntė aštuonis laivus, pranešė Gynybos ministerija.

Pirmadienį maždaug 23 val. Maskvos (ir Lietuvos) laiku rusų karo lėktuvas Il-20 dingo virš Viduržemio jūros maždaug 35 kilometrai nuo Sirijos pakrantės, Izraelio oro pajėgoms apšaudant objektus Sirijos teritorijoje, o prancūzų karo laivui leidžiant raketas. Prancūzijos kariuomenės vadovybė pareiškė, kad nėra susijusi su rusų lėktuvo numušimu.

Putinas: tai virtinė tragiškų aplinkybių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Rusijos karinio lėktuvo su 15 žmonių įgula numušimą nulėmė „virtinė tragiškų atsitiktinių aplinkybių“.

„Tai greičiau panašu į virtinę tragiškų atsitiktinių aplinkybių“, – sakė jis žurnalistams, atsisakydamas lyginti šį įvykį su 2015-aisiais įvykusiu incidentu, kai Turkijos pajėgos numušė Rusijos lėktuvą.

„Kalbant apie atsakomuosius veiksmus, jie visų pirma bus nukreipti į didesnio mūsų karių ir objektų saugumo užtikrinimą Sirijos Arabų Respublikoje“, – po susitikimo su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu pareiškė V. Putinas.

„Tai bus tokie žingsniai, kuriuos pastebės visi“, – per spaudos konferenciją pabrėžė Rusijos vadovas.