Generalinė prokuratūra tai paskelbė antradienį, po pirmadienį įvykusio V. Putino susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

V. Putinas pasiūlė leisti JAV tyrėjams apklausti Rusijos žvalgybos karininkus, kaltinamus įsilaužimu į JAV Demokratų partijos elektroninio pašo dėžutes per 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją. Mainais Rusija nori apklausti JAV pareigūnus, kuriuos sieja su įtariamais britų investuotojo W. Browderio finansiniais nusikaltimais.

Prokuratūros atstovas Aleksandras Kurenojus žurnalistams sakė, kad prokuratūra rengia prašymus Jungtinėms Valstijoms dėl tokių apklausų.

W. Browderis daug prisidėjo prie Magnitskio įstatymo prieš žmogaus teises pažeidinėjančius rusų pareigūnus priėmimo Jungtinėse Valstijose.

Maskvos teismas gruodžio mėnesį už akių skyrė jam devynerių metų laisvės atėmimo bausmę. Prieš Kremliaus politiką pasisakantis aktyvistas buvo teisiamas už mokesčių vengimą ir pinigų pervedimą į užsienį.

W. Browderis yra laikomas varomąja Magnitskio įstatymo jėga. Sergejus Magnitskis, kurio vardu pavadintas minėtas įstatymas, buvo W. Browderio investicijų bendrovės „Hermitage Capital Management“ teisininkas, mįslingai miręs Rusijos kalėjime, prieš tai atskleidęs didelio masto pareigūnų korupcijos schemą.

Tarp žmonių, kuriuos nori apklausti rusai, yra buvęs JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas, „kuriam vadovaujant 2009-2010 metais iš Maskvos į JAV valstybės departamentą buvo siuntinėjami pranešimai apie Magnitskio bylos tyrimą“, sakė A. Kurenojus.