Šią savaitę Prancūzijos šaltiniai naujienų agentūrai AFP pranešė, kad Malio vyriausybė artėja prie susitarimo su slapta Rusijos privačia karine bendrove „Wagner“ dėl beveik 1 tūkst. samdinių pasamdymo. Šis susitarimas dar padidintų augančią Maskvos įtaką regione.

„Nėra jokių oficialių derybų“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė trečiadienį per nuotolinę spaudos konferenciją.

Tačiau Malio gynybos ministerijos atstovas antradienį nepaneigė, kad šalies vyriausybė tariasi su privačia karine bendrove.

Pastaraisiais metais Rusijos sukarintos pajėgos, saugumo instruktoriai, bendrovės ir konsultantai turi vis didesnę įtaką Afrikoje, ypač karo draskomoje Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR).

„Wagner“ yra siejama su Rusijos vaidmeniu Sirijos ir Libijos konfliktuose. Kelios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos šiemet ją apkaltino dėl ten vykdytų nusikaltimų.

„Mes palaikome ryšį – taip pat per kariuomenę – su daugeliu šalių, taip pat ir Afrikos žemyne“, – sakė D. Peskovas žurnalistams.

Tačiau jis patikino, kad Malyje „nėra Rusijos ginkluotųjų pajėgų atstovų“.

AFP pirmą kartą „Wagner“ atstovus pastebėjo Malyje 2019 metų pabaigoje, kai buvusiam šalies prezidentui Ibrahimui Boubacarui Keitai pasirašius bendradarbiavimo susitarimą su Rusija netrukus sostinėje Bamake pasirodė nedidelė samdinių grupelė.

Prancūzija ir nevyriausybinės organizacijos smerkia „Wagner“ samdinių veiklą CAR. Ši grupė, kaip manoma, yra susijusi su Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimu verslininku Jevgenijumi Prigožinu.

J. Prigožinas, kurio pavardė įtraukta ir ES ir JAV sankcijų sąrašus, neigia savo ryšius su „Wagner“ ir bet kokį vaidmenį Afrikos konfliktuose.

Malį dėl susitarimo su „Wagner“ perspėjo ir Vokietija.

„Jei Malio vyriausybė sudarys tokį susitarimą su Rusija, tai eis prieš viską, ką Vokietija, Prancūzija, ES ir JT darė Malyje pastaruosius aštuonerius metus“, – tviteryje trečiadienį parašė Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)