Teisingumo ministerija Maskvoje prie „užsienio agentų“ sąrašo taip pat pridėjo dar kelis asmenis, įskaitant žurnalistę Taisiją Bekbulatovą, meno kolekcininką Maratą Gelmaną ir kitą „Pussy Riot“ narę Veroniką Nikulšiną. Pasak ministerijos, „šie žmonės neapibrėžtam asmenų ratui sistemiškai platina tam tikrą medžiagą ir gauna finansavimą iš užsienio“.

32-ejų N. Tolokonikova yra viena iš trijų „Pussy Riot“ narių, kurios buvo nuteistos dvejus metus kalėti, kai 2012 metais Maskvos Kristaus Išganytojo katedroje surengė protestą prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, o 63-ejų V. Šenderovičius yra gerai žinomas antikremliškas satyrikas ir politikos stebėtojas.

Pagal šalies įstatymus, „užsienio agento“ etikete pažymėti subjektai turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir visas savo publikacijas žymėti būtent šia etikete. Pasak Kremliaus, tokios priemonės reikalingos, nes neva stebimas suintensyvėjęs kišimasis į šalies vidaus reikalus.

Rusijoje „užsienio agentais“ jau pripažinta daugybė nepriklausomų žiniasklaidos priemonių, įskaitant „Rain TV“ ir „Meduza“. „Užsienio agente“ taip pat paskelbta didžiausia šalies žmogaus teisių organizacija „Memorial“, kurią šią savaitę teismas liepė uždaryti.

Šį nuosprendį pasmerkė Jungtinės Tautos (JT), Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)