„Atkreipėme dėmesį į pranešimą, kad Senato pirmininko antroji pavaduotoja p. Anez prisiėmė laikinojo prezidento pareigas“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

„Aišku, kad būtent ji bus laikoma Bolivijos lydere, kol bus išrinktas naujas prezidentas“, – valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

M. Zacharova pridūrė, kad šie pareiškimai nekeičia Rusijos oficialios pozicijos dėl įvykių La Pase, kuriuos Maskva yra pavadinusi valstybės perversmu.

„Nekalbama apie to, kas įvyko Bolivijoje, pripažinimą teisėtu procesu, – sakė ji. – Iš principo smerkiame bet kokį smurtinių metodų naudojimą politiniams klausimams spręsti.“

Padėtis Bolivijoje „tebėra įtempta, yra tolesnių komplikacijų rizika“, sakė M. Zacharova ir nurodė: „Bolivijai reikia ramaus, taikaus dialogo.“

Atstovė paragino tarptautinę bendriją užimti atsakingą poziciją, o rusus paragino nevykti į Boliviją, kol įtampa neatslūgs.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas situaciją Bolivijoje pavadino „keliančia nerimą“ ir sakė, kad šalis atsidūrė „prie chaoso slenksčio“.

„Tikimės, kad nepriklausomai nuo to, kas ateis į valdžią, jų interesas plėtoti santykius [su Rusija] išliks“, – spaudos konferencijoje Brazilijoje sakė V. Putinas.

„Mes pasirengę bendradarbiauti su pareigūnais, kurie turės teisėtą mandatą“, – pridūrė jis.

52 metų J. Anez antradienį pasiskelbė laikinąja prezidente. Šį jos žingsnį patvirtino Konstitucinis Teismas.

Ji pakartojo savo pažadą „kaip įmanoma greičiau surengti rinkimus“.

Bolivijoje politiniai neramumai prasidėjo po spalio 20-osios rinkimų, kuriuose E. Moralesas itin nedidele persvara laimėjo ketvirtą kadenciją prezidento poste.

Moralesas nori JT tarpininkavimo

Buvęs Bolivijos prezidentas Evo Moralesas ketvirtadienį sakė prašysiantis Jungtinių Tautų ir, galbūt, popiežiaus Pranciškaus tarpininkavimo sprendžiant konfliktą šioje Andų valstybėje.

E. Moralesas su naujienų agentūra AP kalbėjosi Meksikoje, kur gavo politinį prieglobstį.

Jis sakė ir toliau laikantis save prezidentu, nes Bolivijos parlamentas nebalsavo priimti arba atmesti jo atsistatydinimą.

„Jei jie to nepriėmė arba neatmetė, galiu pasakyti, kad tebesu prezidentas”, – tvirtino E. Moralesas.

Pasak jo, jis taip pat gavo informacijos, kad kai kurie Bolivijos armijos kariai planuoja sukilti prieš karininkus, raginusius jį atsistatydinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)