A.Navalnas ir jo brolis Olegas "pasisavino 55 mln. rublių (1,8 mln. dolerių) iš vienos prekybos kompanijos" ir kai kuriuos tų pinigų pervedė savo firmai, kad juos išplautų, nurodo Rusijos Tyrimų komitetas.

A.Navalnas prieš kelerius metus įsteigė vieną firmą, o jo brolis "naudodamas apgavystę", kaip "Rusijos pašto" pareigūnas, įtikino minėtą prekybos kompaniją pasirašyti susitarimą su šia firma dėl krovinių gabenimo paslaugų.

Krovinių gabenimo paslaugos pagal susitarimą turėjo būti teikiamos "tyčia išpūstomis kainomis", ir tai firmai kontraktą nuo 2008 metų rugpjūčio iki 2011 metų gegužės vykdė kita kompanija, sako tyrėjai.

Tada broliai "naudodamiesi fiktyviais dokumentais pervedė 19 mln. rublių (620 tūkst. dolerių) iš firmos sąskaitos" į kitą sąskaitą, kad "išplautų nusikalstamu būdu įgytas lėšas", sakoma pareiškime.

A.Navalnas, vienas Rusijos politinės opozicijos lyderių, išgarsėjęs kampanija prieš korupciją savo tinklaraštyje, penktadienį atrodė netikėtai užkluptas.

"Nieko nežinau. Mano telefonas kaista. Kaip suprantu, manęs jiems neužtenka, tad jie ėmėsi mano šeimos?" - parašė jis "Twitter".

Tyrimų komitetas - įtakinga Rusijos agentūra, kuri atitinka amerikiečių FTB, - yra iškėlusi ir kitą finansinę bylą A.Navalnui, kuris pagal profesiją yra teisininkas.

Jis yra kaltinamas padaręs 16 mln. rublių nuostolių Kirovo regiono biudžetui, kai patarinėjo regionalo pareigūnams dėl vieno medienos kontrakto.

A.Navalnas taip pat yra liudytojas atliekant tyrimą dėl opozicijos mitingo, kuris įvyko gegužės 6-ąją - dieną prieš tai, kai Vladimiras Putinas buvo inauguruotas trečiai kadencijai Kremliuje. Tas mitingas baigėsi susirėmimais su policija ir šimtais areštų.

Naujasis tyrimas buvo pradėtas opozicijai planuojant šeštadienį Maskvos centre surengti nesankcionuotą mitingą, nors miesto valdžia atsisakė duoti leidimą jos siūlomiems maršrutams.

Nepaisant miesto policijos ketvirtadienio perspėjimų opozicijos lyderiams nerengti jokių protestų, A.Navalnas penktadienį parašė, kad "kiekvienas Rusijos pilietis turi teisę pasirodyti visur, kur tik pageidauja", ir patarė žmonėms šiltai apsirengti nes jie "ateina simboliškai pabūti Lubiankos aikštėje" Maskvos centre.

Vėliau A.Navalnas, kaip atrodo, patvirtino, jog turi brolį, - jis sakė, kad turi paskambinti brolio žmonai ir paklausti, ar jų šeimai viskas gerai.

Brolis aiškiai nėra dalyvavęs jokioje viešoje A.Navalno politinėje veikloje. Vyras vardu Olegas Navalnas, buvo parodytas viename 2010 metų valstybinės televizijos Pirmojo kanalo reportaže kaip "Rusijos pašto" filialo direktoriaus pavaduotojas. "Rusijos paštas" yra kompanija, glaudžiai susijusi su vyriausybe.

Praėjusį mėnesį Kremlių remiantis dienraštis "Izvestija" rašė, kad A.Navalno brolis Olegas buvo paaukštintas iki "Rusijos pašto" filialo "EMS "Rusijos paštas"-"Automatizuoti rūšiavimo centrai", kuris užsiima skubių siuntų gabenimu šalyje ir užsienyje, direktoriaus pavaduotojo posto.