Už svarbių bylų tyrimą atsakingas Tyrimų komitetas nurodė, kad Maskvoje keli socialiniai darbuotojai buvo nušalinti nuo pareigų dėl jų išduoto leidimo dviem berniukams gyventi toje šeimoje nuo 2010 metų.

Tokio pobūdžio byla Rusijoje buvo iškelta pirmąkart, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Nieko panašaus dar nėra buvę, - sakė Sankt Peterburge įsikūrusios palaikymo grupės „Vychod“ (Išeitis) advokatas Maksimas Oleničevas.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė vedantis derybas su minėta homoseksualų pora, kad galėtų tapti jų teisiniu atstovu, nes „manome, kad turime ginti šią šeimą nuo valstybės veiksmų“.

Už leidimą įsivaikinti atsakingiems pareigūnams gali būti skirta baudų arba viešųjų darbų.

Kol kas ši byla minėtos šeimos tiesiogiai neveikia bet jeigu pareigūnų kaltė bus pripažinta, „tai gali suteikti valstybei galimybę reikalauti, kad įvaikinimas būtų anuliuotas“, aiškino M. Oleničevas.

„Manome, kad tai nepriimtina, nes šeima yra susiformavusi“, – pridūrė teisininkas ir pabrėžė, kad berniukai dabar yra paaugliai.

Rusija yra uždraudusi įsivaikinti užsieniečiams iš šalių, kuriose leidžiamos gėjų santuokos. Kadangi pačioje Rusijoje homoseksualių asmenų sąjungos negali būti teisėtai įregistruotos, specialaus įstatymo, draudžiančio gėjų poroms įsivaikinti, nėra.

Tačiau Tyrimų komitetas vieną iš poros narių apkaltino pažeidus prieštaringai vertinamą įstatymą, draudžiantį nepilnamečiams skleisti „netradicinių vertybių propagandą“. Šiuo įstatymu Rusijoje neretai naudojamasi uždraudžiant organizuoti gėjų paradus.

„Tai – naujas šio įstatymo vingis“, - pastebėjo M. Oleničevas.

Tyrėjų pranešime gėjų pora kaltinama įdiegusi vaikams „iškraipytą šeimos vertybių sampratą, tokiu būdu pakenkiant jų sveikatai, moraliniam ir dvasiniam ugdymui“.

Vis dėlto M. Oleničevas nurodė, kad „psichiatras mums sakė, jog šie vaikai vystosi visiškai normaliai“.

Homoseksualių santykių „propagandą“ draudžiantis įstatymas buvo priimtas 2013 metais. Tais pačiais metais prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį įsivaikinti vaikus iš Rusijos homoseksualioms užsieniečių poroms.

Taip pat buvo uždrausta įsivaikinti nesusituokusiems žmonėms, gyvenantiems šalyse, leidžiančiose tos pačios lyties asmenų santuokas.