„Rusija šiandien planuoja pateikti JT Saugumo Tarybai rezoliucijos projektą... Rezoliucijos projekte bus reikalavimai nedelsiant sukurti pagalbos koridorių, kuriuo taikūs piliečiai, jei to pageidauja, galėtų pasitraukti iš tų regionų, kur vyksta karinė veikla“, - sakė Rusijos diplomatijos vadovas per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizija.

Pasak S. Lavrovo, Vakarų šalys užtikrino Rusijai, kad situacija Ukrainoje pagerės po gegužės 25-osios prezidento rinkimų, tačiau „viskas vyksta visiškai priešinga kryptimi“.

„Žmonės miršta kiekvieną dieną. Taikūs civiliai kenčia vis labiau – prieš juos nukreipta kariuomenė, karinė aviacija ir sunkioji ginkluotė“, – per spaudos konferenciją su Mauritanijos užsienio reikalų ministru sakė S. Lavrovas.

Rezoliucijos projekte „bus reikalaujama nedelsiant nutraukti smurtą ir pradėti tikras derybas, siekiant susitarti dėl stabilaus ir patikimo ugnies nutraukimo“, pažymėjo S. Lavrovas. Be kita ko, taip pat bus „reikalaujama nedelsiant įkurti humanitarinės pagalbos koridorius, kuriais taikūs civiliai panorę galėtų palikti kovų zonas“. Rezoliucijos projekto dokumentas taip pat ragins užtikrinti nekliudomą humanitarinės pagalbos suteikimą.

Naujasis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka bei valdžia Kijeve nepaiso Maskvos raginimų nutraukti vyriausybės operaciją prieš ginkluotus separatistus su Rusija besiribojančiuose rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Rusija teigia, kad tai „baudžiamoji operacija“, o Kijevas tvirtina, kad ji skirta kovoti su teroristais.

DELFI primena, kad penktadienį Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, jog Maskva Rytų Ukrainos separatistams suteiks humanitarinę pagalbą.

„Humanitarinė pagalba tikrai bus suteikta, kol kas nieko negaliu pasakyti apie galimą karinę pagalbą. Apie tai reikėtų klausti kariuomenės“, – ketvirtadienio naktį Rusijos žiniasklaidai pranešė D. Peskovas.

Trečiadienį Ukrainos Donecko regiono „liaudies respublikos“ lyderis Denisas Pušilinas oficialiai kreipėsi į Rusijos Federaciją su prašymu priimti Donecką į savo sudėtį bei suteikti atitinkamą pagalbą regiono žmonėms.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Kremliaus sprendimą dėl pagalbos, o išrinktasis šalies prezidentas Petro Porošenka, kalbėdamas apie separatistus, pažadėjo nubausti visus „kriminalinius nusikaltėlius ir Ukrainos liaudies priešus“.