Nors V. Zelenskio lūpos ir susinchronizuotos su garsu, Ukrainos prezidento galva atrodo ne savo vietoje, įtarimų dėl autentiškumo kelia ir jo balso tembras, rašo BBC.

Trečiadienį melagingas tariamo V. Zelenskio pareiškimas pasirodė ir Ukrainos televizijos „Ukraina 24“ bėgančioje eilutėje. Televizijos kanalo skubiai išplatintoje reakcijoje teigiama, kad kanalo portalą ir bėgančią eilutę buvo nulaužę programišiai. Prieš tai nepasiekiama buvusi kanalo svetainė internete jau veikia.


V. Zelenskis savo instagrame pasmerkė suklastotą įrašą ir pareiškė, kad jis „galėtų siūlyti sudėti ginklus ir nešdintis namo nebent Rusijos kariams“.

Skelbiama, kad vaizdo klipe greičiausiai panaudota vaizdo medžiagos modifikavimo technologija „deepfake“: šios gana realistiškus rezultatus išgaunančios klastojimo metodikos pagrindas – pakeisti vieno asmens veidą kitu.

Jeigu šis spėjimas pasitvirtins, tai bus pirmasis šios technologijos panaudojimas šiame kare.

„Tai pirmoji tokia plačiau paplitusi klastotė, bet, manau, kad tai – tik ledkalnio viršūnė“, – sako Kalifornijos universiteto profesorius ir skaitmeninės žiniasklaidos analizės specialistas Hany Faridas.

Knygos „Deepfakes“ autorė Nina Schick sako, kad būtent šis vaizdo įrašas atrodo „kaip tiesiog siaubingas veidų sukeitimas“ (turimos omenyje programos, leidžiančios vieno asmens veidą pritaikyti kitam).

Ekspertė teigia, kad vaizdo įrašas su V. Zelenskiu „labai neišdirbtas“, tačiau perspėjo, kad „tik laiko klausimas, kada ši technologija ištobulės ir taps lengviau prieinama“.

„Tikėtina, kad tokių klastočių tik daugės ir jos bus vis tobulesnės“, – konstatuoja N. Schick.

Apie Rusijos ruošiamas provokacijas įspėjo ir Ukrainos prezidento patarėjas Aleksejus Arestovičius.

„Priešas pasistengs padaryti taip, kad žmonės atsidurtų informaciniame vakuume ir pradėtų panikuoti“, – sakė jis.

Anot jo, vykstant karui Ukrainoje, okupantai nori įgyvendinti klastingą sumanymą.
„Priešas šiandien ar rytoj pamėgins padaryti taip, kad žmonės atsidurtų informaciniame vakuume, ir tada pateiks melagingos informacijos“, – pareiškė A. Arestovičius.

Jo teigimu, Rusija planuoja atlikti labai rimtą informacinę operaciją.

„<...> klastingas priešo planas atrodo taip: jie šiandien ar rytoj mėgins sutrikdyti interneto veikimą kibernetinėmis atakomis, bandys fiziškai paveikti ryšio bokštus, o paskui, kai atsiras vakuumas ir panika, pateiks informacijos, kad mes neva visko atsisakėme, – mūsų delegacija derybų metu visko atsisakė, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nebešaudo, atsitraukia ir pasiduoda, atsisakyta suvereniteto“, – įspėjo A. Arestovičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją