„Esame pasirengę atnaujinti bendradarbiavimą su Pentagonu, – sakoma S.Šoigu pranešime sakė. – Tačiau bandymai kurti dialogą iš jėgos pozicijų Rusijos atžvilgiu neturi perspektyvų.“

S.Šoigu komentavo naujojo Pentagono vadovo Jameso Mattiso (Džeimso Matiso) trečiadienio pareiškimą NATO sąjungininkėms, kuriame jis teigė, kad Vašingtonas nori būti tikras, jog jo diplomatai bus padėties šeimininkais bet kokiose derybose su Rusija.

„Mes išliekame atviri galimybėms sugrąžinti bendradarbiavimu grįstus santykius su Maskva, tuo pačiu būdami realistiški savo lūkesčiuose ir užtikrindami, kad mūsų diplomatai derėsis iš jėgos pozicijų“, – Briuselyje sakė J.Mattisas.

S.Šoigu pareiškė, kad lauks Pentagono paaiškinimų dėl šio J.Mattiso pasisakymo per vėliau ketvirtadienį Azerbaidžano sostinėje Baku vyksiantį JAV Štabų vadų komiteto pirmininko generolo Josepho Dunfordo derybas su Rusijos kariuomenės Generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu.

Šis susitikimas vyks tuo metu, kai D.Trumpo administracija stengiasi atsiriboti nuo pranešimų, kad per respublikono rinkimų kampaniją jo patarėjai palaikė ryšius su Rusijos žvalgyba.

Maskvos ir JAV santykiai dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje ir kišimosi į karą Sirijoje tapo prasčiausi nuo Šaltojo karo pabaigos.

D.Trumpas jau ne kartą yra kalbėjęs apie galimybę bendradarbiauti su Rusija kovoje su grupuote „Islamo valstybė“, o Kremlius jau seniai to siekia.

Visgi JAV tvirtina, kad ketvirtadienį vyksiantis generalinių štabų vadų susitikimas nebus politinio pobūdžio, be to, jis planuotas kelis mėnesius.

Pentagonas teigė, kad jie aptars „nuoseklios ir aiškios kariuomenių tarpusavio komunikacijos svarbą, kad būtų išvengta klaidų ir potencialių krizių“.

Abi pusės šiuo metu turi savo sistemas, padedančias joms išvengti bet kokių konfrontacijų Sirijos oro erdvėje, kur abi šalys vykdo bombardavimo kampanijas.