Rusija ketvirtadienį įvedė finansines sankcijas šimtams Ukrainos piliečių ir dešimtims šios šalies bendrovių kaip atsakomąjį žingsnį dėl Kijevo veiksmų prieš Maskvą.

Vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė premjero Dmitrijaus Medvedevo pasirašytą dokumentą, įpareigojantį įšaldyti 332 Ukrainos piliečių ir 68 verslo įmonių aktyvus.

Į šį sąrašą įtraukta buvusi premjerė Julija Tymošenko, laikoma viena iš pagrindinių pretendentų į prezidento postą per ateinančiais metais vyksiančius rinkimus, vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas ir dabartinio prezidento Petro Porošenkos vyriausias sūnus Oleksijus.

Į sankcijų sąrašą įtrauktas ir gynybos ministras Stepanas Poltorakas bei Ukrainos parlamento pirmininkas Andrijus Parubijus, taip pat keletas chemijos, kasybos, maisto pramonės ir mašinų gamybos įmonių, tarp jų geležies rūdos kasybos grupė „Ferrexpo“, Charkovo traktorių gamykla, chemijos pramonės grupė „Ukrchimenerho“, degalinių tinklų valdytoja „Halnaftohaz“, saulėgrąžų aliejaus gamintoja „Kernel Holding“ ir kitos bendrovės.

Tarp ukrainiečių verslininkų, kuriems bus taikomos šios sankcijos, minimi „Ferrexpo“ pagrindinis akcininkas Kostiantynas Ževaha, vamzdžių gamintojos „Interpipe Ltd.“ savininkas Viktoras Pinčukas, įmonių grupės DCH prezidentas Oleksandras Jaroslavskis, grupės „Energetičeskij standart“ vadovas Kostiantynas Hryhoryšynas, agrogrupės „Kernel“ vadovas Andrijus Verevskis, grupės „Mironovskij chleboprodukt“ (MChP) valdybos pirmininkas Jurijus Kosiukas.

Į sankcijų sąrašą įtrauktas ir televizijos „112“ generalinis direktorius Jehoras Benkendorfas.

Maskva nurodė, kad šios sankcijos susijusios su „nedraugiškais Ukrainos veiksmais Rusijos piliečių ir juridinių subjektų atžvilgiu“.

Kremlius pareiškė esąs pasiruošęs atšaukti sankcijas, jei pamatytų Kijevo „politinę valią“ normalizuoti santykius.

„Šiuo metu to nematome“, – per įprastą spaudos konferenciją pareiškė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

J. Tymošenko parašė socialiniame tinkle „Facebook“, kad jai „nerūpi“ paskelbtos sankcijos, nes ji neturi Rusijoje veikiančių įmonių.

Ukrainos politikos analitikas Volodymyras Fesenka savo ruožtu pareiškė, kad daugelis veikėjų didžiuosis tuo, kad jų vardai įtraukti į Kremliaus sąrašą.

„Svarbu ne tai, kas yra sąraše, bet ko jame nėra... Kai kuriems (sankcijų sulaukusiems žmonėms) tai net padės per rinkimus“, – parašė jis socialiniuose tinkluose.

Rusijos ir Ukrainos santykiai yra smarkiai pašliję nuo Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

Be to, Maskva kaltinama kurstanti prorusiškų separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje, jau pareikalavusį apie 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas taip pat ėmėsi tam tikrų priemonių, kuriomis ribojamas bendradarbiavimas su Rusijos įmonėmis.

Praeitą mėnesį vienas vakarų Ukrainos regionas nubalsavo uždrausti viešai naudoti bet kokius „kultūros produktus“ rusų kalba. Šis sprendimas išprovokavo Kremliaus politiką palaikančios Rusijos žiniasklaidos įtūžį.

Pernai Kijevas taip pat užblokavo Rusijos populiariausių socialinių tinklų ir paieškos variklio „Yandex“ veikimą Ukrainos teritorijoje.

JAV ir Europa jau yra paskelbusios kelis sankcijų paketus Maskvai dėl jos veiksmų Ukrainoje.