„Užuot priverstę Kijevo kliką sėsti prie derybų stalo su Pietryčių Ukraina dėl būsimos valstybės sąrangos, mūsų partneriai šoka pagal Vašingtono dūdelę, rodydami vis naujus nedraugiškus gestus Rusijai“, - sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

„Ar jums ne gėda?“ - priduriama jame.

„Jei būtent taip Briuselyje tikimasi stabilizuoti situaciją Ukrainoje, tai yra akivaizdus visiško vidaus politikos situacijos toje šalyje nesupratimo įrodymas ir tiesioginis kvietimas vietos neonaciams toliau tęsti savavaliavimą ir neteisminius susidorojimus su taikiais Pietryčių Ukrainos gyventojais“, - sakoma pareiškime, kuris paskelbtas URM tinklalapyje.

Rusijos užsienio reikalų ministras Grigorijus Karasinas savo ruožtu pareiškė, kad naujos sankcijos Maskvai yra „absoliučiai kontrproduktyvi“ priemonė, kuri stumia krizę į aklavietę, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“.

NATO: Rusijos kariuomenė nesitraukia

NATO pareigūnai tvirtina nematantys jokių ženklų, liudijančių apie daugiatūkstantinės Rusijos kariuomenės atitraukimą nuo Ukrainos sienų, rašo "Reuters".

„Nematome jokių rusų kariuomenės atitraukimo nuo sienos su Ukraina požymių. Aljansas ir toliau ragina Rusijos Federaciją imtis konkrečių priemonių įgyvendinant Ženevos sutarties punktus Ukrainos klausimu, sprendžiant krizę pasitelkus dialogą ir diplomatinius metodus“, – pažymėjo NATO.

Ukrainos pusė taip pat neturi oficialaus patvirtinimo, kad Rusija patraukė savo kariuomenę nuo Ukrainos pasienio, praneša News.liga.net.

Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Danylo Lubkivskij pareiškė: „Deja, mes neturime patvirtintos informacijos, laukiame oficialių duomenų iš Ukrainos specialiųjų tarnybų .“

Apie Maskvos pulkų atitraukimą "į nuolatinės dislokacijos vietas" pirmadienį pranešė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, telefonu kalbėdamas su JAV gynybos sekretoriumi Chucku Hageliu.

"Šiuo metu neturime jokios informacijos, rodančios Rusijos pajėgų atitraukimą nuo Ukrainos sienų. Ir toliau raginame Rusiją tvirtai laikytis Ženevos susitarimo nuostatų bei patraukti savo karius diplomatijos ir dialogo vardan", - "Reuters" korespondentams sakė Aljanso atstovas.

DELFI primena, kad antradienį Rusija patikino Jungtines Valstijas, kad nepasiųs savo ginkluotųjų pajėgų į Ukrainą, pirmadienį pranešė JAV Gynybos departamentas.

„Gynybos sekretorius (Chuckas) Hagelis šiandien kalbėjosi telefonu su Rusijos gynybos ministru Sergejumi Šoigu. Šoigu dar kartą patikino, kad Rusijos pajėgos neįsiverš į Ukrainą“, – sakoma Pentagono atstovo kontradmirolo Johno Kirby pranešime.

J.Kirby sakė, kad Ch.Hagelis ir S.Šoigu aptarė įvairius klausimus, susijusius su padėtimi Ukrainoje, o gynybos sekretorius prašė Rusijos paaiškinti savo ketinimus dėl rytų Ukrainos.

Ch.Hagelis ragino Rusiją nutraukti „destabilizuojančią įtaką Ukrainoje ir perspėjo, kad tęsiama agresija dar labiau izoliuotų Rusiją ir vestų prie didesnio diplomatinio bei ekonominio spaudimo“, pažymėjo J.Kirby.

Pentagono vadovas taip pat „pabrėžė, kokia pavojinga padėtis išlieka, ir išreiškė troškimą rasti atsakingą kelią į priekį“, pridūręs, kad Ukraina turi būti įtraukta į diplomatines derybas, rašo kontradmirolas.

Be to, Ch.Hagelis prašė Maskvos pagalbos „siekiant, kad būtų paleisti septyni Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) inspektoriai, šiuo metu laikomi rytų Ukrainoje“.

Tuos septynis stebėtojus penktadienį netoli Slovjansko miesto sučiupo prorusiški separatistai, kuriuos jie įvardijo „karo belaisviais“. Sukilėliai nori juos iškeisti į kai kuriuos asmenis, suimtus Ukrainos vyriausybės.

Tuo tarpu Maskva pažymėjo, jog kalbėdamasis telefonu su Ch.Hageliu S.Šoigu paragino Jungtines Valstijas sušvelninti toną, kalbant apie Ukrainos krizę.

S. Šoigu išreiškė susirūpinimą "beprecedenčiu" NATO ir JAV kariniu aktyvumu, rašo BBC.

Rusijos gynybos ministerijos išplatintame pranešime rašoma, jog "atviras" ministrų pokalbis truko daugiau kaip valandą. S. Šoigu paragino Vašingtoną "sumažinti Ukrainos retoriką" ir patikino, kad rusų kariai nuo rytinių Ukrainos sienų grįžo į savo nuolatinės dislokacijos vietas.

Pranešime neminimas bendras regione dislokuotas karių skaičius, nors, Vakarų šalių pareigūnų vertinimu, Maskva prie Ukrainos sienų sutelkusi net 40 tūkst. karių.