Kitaip nei kitos šalys, Rusija dar neįvedė privalomojo karantino namuose.

Tačiau Maskvos meras Sergejus Sobianinas savaitei – nuo kovo 28 d. iki balandžio 5 d. – nurodė uždaryti visus restoranus, kavines, barus, netgi didžiuosius parkus. Veikti galės tik maisto produktų parduotuvės ir vaistinės.

V. Putinas trečiadienį paragino rusus laikytis visų rekomendacijų, būti atsakingus ir likti namie dėl koronaviruso.

„Visų rekomendacijų būtina laikytis. Reikia pasaugoti ir save, ir savo artimuosius, laikytis disciplinos ir būti atsakingiems. Ir, patikėkite, dabar saugiausia – pabūti namie“, – pareiškė prezidentas, kreipdamasis į piliečius dėl koronaviruso krizės.

„Visos priemonės, kurių imamasi ir bus imtasi, suveiks, turės rezultatų, jei pademonstruosime vienybę ir supratimą apie dabartinės padėties sunkumą“, – pažymėjo Kremliaus šeimininkas.

„Šis solidarumas sudaro visuomenės stiprybę“, – sakė jis.

Rusijos valdžiai per pastarąją parą užfiksavus 163 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, jų skaičius šalyje pasiekė 658 – tai daug greitesnis padidėjimas, palyginti su ankstesnėmis dienomis, kai naujų užsikrėtimo atvejų buvo registruojama vos po kelias dešimtis.

Dėl palyginti nedidelio oficialaus infekuotųjų skaičiaus Rusijoje kilo abejonių, atsižvelgiant į šalies dydį ir turimą bendrą sieną su Kinija. Antradienį Maskvos meras Sergejus Sobianinas pareiškė V. Putinui, kad mažas atvejų skaičius Rusijoje gali atspindėti nepakankamas pastangas atlikti tyrimus galimai užsikrėtusiesiems, o ne tikrąjį epidemijos mastą, pabrėždamas, jog padėtis yra „rimta“.

Denisas Procenka, COVID-19 sergančius pacientus gydančios prestižinės Maskvos ligoninės vyriausiasis gydytojas, antrino merui ir vėliau perspėjo prezidentą, kad Rusijai vertėtų „ruoštis Italijos scenarijui“.

1,9 mln. vyresnio amžiaus maskviečių nurodyta likti namuose

Rusijos sostinėje Maskvoje nuo šio ketvirtadienio beveik 1,9 mln. vyresnio amžiaus ir ligotų žmonių nurodyta dėl koronaviruso likti namuose. Ši priemonė galios tris savaites, pranešė miesto valdžia.

Palikti namus draudžiama vyresniems nei 65 metų amžiaus ar chroniškomis ligomis sergantiems maskviečiams. „Eiti į parduotuvę ar vaistinę reiktų tik būtinu atveju“, - sakė meras Sergejus Sobianinas. Tačiau tai daryti leistina tik dėvint apsauginę kaukę.

Jei laikysis šio nurodymo, asmenys gaus 4 000 rublių (apie 46 eurų) išmoką. Miestas įsteigė karštąją liniją, jei žmones prireiktų aprūpinti medikamentais, maisto produktais ar suteikti jiems pagalbą.

Draudimas išeiti iš namų paveiks ir daugelį vyresnio amžiaus žmonių, kurie dėl mažos pensijos priversti dirbti.

Rusija nuo penktadienio stabdo visus tarptautinius skrydžius

Rusija nuo penktadienio vidurnakčio stabdo visus tarptautinius skrydžius, sakoma vyriausybės įsake, išdėstančiame naujas priemones kovai su koronaviruso epidemijos plitimu.

Ketvirtadienį paskelbtame įsake civilinės aviacijos tarnyboms nurodoma sustabdyti visus reguliarius ir užsakomuosius reisus, išskyrus specialiuosius skrydžius, kuriais evakuojami užsienyje esantys Rusijos piliečiai.

Rusijos civilinės aviacijos agentūra „Rosaviacija“ sustabdys „regularius ir užsakomuosius skrydžius iš Rusijos oro uostų į oro uostus užsienio šalyse ir atgal“, sakoma vyriausybės tinklalapyje paskelbtame įsake. Draudimas įsigalioja penktadienio vidurnaktį Maskvos (ketvirtadienį 23 val. Lietuvos) laiku.

Dokumente sakoma, kad bus daroma išimtis skrydžiams, organizuojamiems su Rusijos vyriausybės leidimu. Naujoji tvarka netaikoma Rusijos vidaus skrydžiams.

Vyriausybė nurodė, kad užsienyje įstrigę Rusijos piliečiai, negalintys grįžti dėl šalių įvestų transporto suvaržymų, turėtų imtis priemonių saugiai išlaukti, kol draudimai bus atšaukti.

Dekrete Finansų ministerija taip pat raginama skirti lėšų užsienyje esantiems Rusijos piliečiams repatrijuoti. Pažymima, kad sugrįžusiųjų sveikata turės būti patikrinta ir kad jiems bus taikomas dviejų savaičių karantinas.

Rusija, kurioje iki šiol nustatyti 658 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai ir užfiksuotos dvi su šiuo susirgimu susijusios mirtys, savo sienas užsieniečiams uždarė jau praeitą savaitę.

Anksčiau kovą Rusija apribojo skrydžius į Europos Sąjungą ir iš jos.

Rusijos federalinių valdžios institucijų darbuotojai pereina prie nuotolinio darbo

Rusijos vyriausybė pavedė ministerijų vadovams dėl koronaviruso grėsmės iki kovo 27 dienos užtikrinti maksimalaus darbuotojų skaičiaus perėjimą prie darbo nuotoliniu būdu.

„Įgyvendinant priemones dėl kovos su koronavirusine infekcija ir atskirų kategorijų darbuotojų saugumo užtikrinimo, federalinių vykdomosios valdžios institucijų vadovams pavedama nuo 2020 metų kovo 27 dienos užtikrinti, kad maksimalus galimas darbuotojų skaičius vykdytų savo darbo funkcijas nuotoliniu būdu, sudarant sąlygas nepertraukiamam federalinės vykdomosios valdžios institucijos funkcionavimui“, – paskelbta po vyriausybinės Koordinacinės tarybos posėdžio.

Be to, ministerijoms nurodyta pateikti vyriausybei informaciją, kiek centrinio aparato ir atskirų teritorinių įstaigų darbuotojų perėjo prie nuotolinio darbo.

Taip pat turi būti pateikta informacija apie besilaukiančių moterų, moterų, auginančių vaikus iki 14 metų bei vyresnių nei 60 metų darbuotojų skaičių.

Ministerijos taip pat turi užtikrinti perėjimą prie nuotolinio darbo joms pavaldžiose organizacijose.