Pasak Spaudos ministerijos, žiniasklaida privalo atsižvelgti į tai, jog "žmonių gelbėjimas yra svarbiau už visuomenės teisę gauti informaciją", todėl pataria žurnalistams "vengti detalių kalbant apie žmones gelbstinčių profesionalų veiksmus, neimti iš teroristų interviu savo iniciatyva, nesudaryti jiems galimybės pasinaudoti tiesioginiu eteriu prieš tai nepasikonsultavus su teisėsaugos organais, neprisiimti tarpininko vaidmens, atsiminti pareigą informuoti visuomenę, o ne sėti paniką" ir panašiai.

Žurnalistų sąjungos generalinis sekretorius Igoris Jakovenka pirmadienį radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje pareiškė, kad tokių Spaudos ministerijos rekomendacijų "statusas ir teisiniai padariniai lygūs nuliui".

"Yra žiniasklaidos įstatymas ir normos, kurias parengė žurnalistų bendrija. Tai viskas, kas būtina ir gali egzistuoti teisinėje valstybėje. Nuostabą kelia ministerijos nenoras pasinaudoti pačių žurnalistų parengtomis normomis", - pabrėžė jis.

I.Jakovenkos nuomone, šis dokumentas sukuria precedentą. "Tai yra, ir kitomis dingstimis Spaudos ministerija gali leisti rekomendacijas, pažeisdama įstatymą. Žurnalistai santykiuose su valstybe vadovaujasi tik įstatymu. Visa kita - etikos normų reikalas", - paaiškino Žurnalistų sąjungos vadovas.

Jo nuomone, Spaudos ministerijos rekomendacijos "tokios aptakios ir miglotos, kad jas gali interpretuoti kaip nori, o tai leidžia apkaltinti jų pažeidimu bet kurį žurnalistą".

Rusijos Valstybės Dūma penktadienį taip pat priėmė įstatymo projektą, gerokai apribojantį žiniasklaidos galimybę nušviesti kontrteroristines operacijas.

Priimtos pataisos neleidžia žiniasklaidai platinti informacijos, galinčios pakenkti kontrteroristinei operacijai ir sukelti grėsmę žmonių gyvybei bei sveikatai.

Taip pat neleidžiama skelbti pasisakymų, galinčių sutrukdyti ją surengti, propaguojančių ar teisinančių pasipriešinimą vykdyti tokią operaciją, taip pat atskleidžiančią asmeninius duomenis apie specialiosios paskirties pajėgų darbuotojus, taip pat jiems padedančius asmenis be jų pačių sutikimo.

Žiniasklaidai taip pat neleidžiama skelbti žinių apie ginklų, šaudmenų ir sprogstamųjų medžiagų gamybos technologiją.

Įstatymo projektas perduotas svarstyti Federacijos Tarybai.