Interviu televizijos kanalui „Rossija 24“ jis taip pat užsiminė, kad iš Rusijos „bando pavogti pergalę“, praneša newsru.com.

„Mes visada pabrėžėme daugianacionalinį to karo charakterį, daugianacionalinį ir Sovietų Sąjungos, kuri įnešė lemiamą indėlį, prasme, ir koalicijos, kurioje didvyriškai kovėsi ir amerikiečiai, ir anglai, ir prancūzai, ir daug daug sąjungininkių šalių piliečių, prasme. Tai mūsų šventė“, – pareiškė S. Lavrovas.

Jis pažymėjo, kad Rusija nebando sau „priskirti“ pergalės, priešingai, „ją iš mūsų mėgina pavogti“.

Ministras teigė, kad Europos lyderių atsisakyme atvykti į Pergalės paradą Maskvoje problemų nemato. „Kažkas atsisakė dėl ideologinių įsitikinimų, mėgindami šią šventą dieną panaudoti siekiant sulaikyti ir izoliuoti Rusiją, kažkas pakluso pirmiesiems, kažkas išsigando... Tačiau tai visiškai neturi įtakos tam, ką ši šventė mums visiems reiškia“, – pažymėjo Rusijos užsienio reikalų ministras.

„Mes tapome precedento neturinčios konfrontacijos kampanijos objektu, kai Rusijai siekiama daryti ne tik ekonominį ir finansinį, bet ir informacinį bei propagandinį blogiausia šio žodžio prasme, spaudimą, – sakė S. Lavrovas. – Tikslas buvo aiškiai pasakytas – izoliuoti Rusiją. To pasiekti nepavyko“.

Ministras pažymėjo, kad „šioje mūsų kantrybėje, mūsų pasitikėjime savimi, mūsų mokėjime atlaikyti mėginimus nubausti mus už teisybę, teisingumo siekį, už atsisakymą atiduoti tėvynainius suplėšyti – šioje mūsų pozicijoje ir atkaklume matau didelį pastarojo meto pasiekimą“.

Prakalbo apie tėvynainių gynimą

S. Lavrovas pažymėjo, kad Rusija, nepaisant visko, neatsisakys palaikyti savo tėvynainius Ukrainoje.

„Viskas, ką mes darome, skirta tam, kad išsaugotume Ukrainos valstybinį vientisumą, su sąlyga, kad ukrainiečiai patys susitars tarpusavyje dėl to, kaip skirtingoms šios šalies dalims, labai skirtingoms kultūros, civilizacijos ir kalbos prasme, kad jos galėtų taikiai ir saugiai tarpusavyje sugyventi“, – pareiškė S. Lavrovas.

Jis taip pat pasmerkė Ukrainoje priimtą įstatymą dėl komunistinio režimo, veikusio šalies teritorijoje nuo 1917 iki 1991 metų, pripažinimo nusikalstamu.

S. Lavrovas kalbėjo, kad Donbasas niekada nešvęs Ukrainos švenčių, šlovinančių Ukrainos pasipriešinimo judėjimo vadą Romaną Šuchevičių, su sovietų valdžia kovojusį Stepaną Banderą ar Ukrainos sukilėlių armiją. Ministras savo ruožtu pažymėjo, kad Lvovas taip pat niekada nesegės Šv. Georgijaus juostelių.

„Šios skirtingos kultūros, turinčios skirtingas vertybių sistemas ir gyvenimo stilių, gali susitaikyti tik dialogo keliu“, – akcentavo S. Lavrovas.

Anot ministro, Rusija laikosi pozicijos, kad Kijevas, Luhanskas ir Doneckas privalo pradėti dialogą, esant skirtingiems konfliktuojančių pusių požiūriams.

Anksčiau į gegužės 9-osios Pergalės paradą Maskvoje atvykti atsisakė JAV, Izraelio, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Švedijos premjeras Stefanas Loefvenas, Norvegijos, Suomijos ir Nyderlandų lyderiai. Visais atvejais atsisakymas dalyvauti iškilmėse Maskvoje buvo grindžiamas nepritarimui Rusijos pozicijai Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Japonijos spauda pranešė, kad šalies premjeras Shinzo Abe gegužės 9 dieną neatvyks į Maskvą, tačiau šį kartą įvardijama kita priežastis.

Žiniasklaidos duomenimis, toks sprendimas priimtas dėl to, kad visiškai nepastebimas progresas Pietų Kurilų, kuriuos Japonija laiko savo teritorija, klausimu.

Į gegužės 9 dienos iškilmes Maskvoje atvykti sutiko Kinijos Komunistų partijos generalinis sekretorius Xi Jinpingas, taip pat Indijos, Pietų Afrikos Respublikos, Mongolijos ir Vietnamo prezidentai, Kubos ir Šiaurės Korėjos vadovai.

Tikimasi, kad dalyvaus Slovakijos vyriausybės vadovas, Graikijos prezidentas, Kipro prezidentas, apie savo dalyvavimą taip pat patvirtino Armėnijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Islandijos, Makedonijos, Juodkalnijos ir Serbijos vadovai.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas patvirtino, kad, nepaisant skandalų, atvyks į Maskvą, tačiau Pergalės parade jo nebus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1220)