„Platinama informacija,.. esą rusų „sausumos pajėgos“ ir „specialūs daliniai“ dalyvauja kovos veiksmuose Idlibo provincijoje (Sirijoje) – eilinė melagiena. Jokių rusų „sausumos pajėgų“ Sirijoje nebuvo ir nėra“, – sakoma ministerijos pareiškime, kurį ketvirtadienį gavo naujienų agentūra „Interfax“.

Gynybos ministerija priminė, kad „pagal Rusijos ir Turkijos 2017 metų susitarimus palei Idlibo deeskalavimo zonos perimetrą dislokuoti tik rusų karo policijos stebėjimo postai, drauge su turkų kolegomis kontroliuojantys, kaip laikomasi ugnies nutraukimo režimo“.

Sukilėlių grupuotės Nacionalinio išvadavimo fronto atstovas Naji Mustafa kiek anksčiau pranešė, kad Rusija neseniai perdislokavo specialiosios paskirties pajėgas padėti Sirijos vyriausybinėms pajėgoms, vykdančioms operacijas prieš kovotojus Sirijos šiaurės vakaruose.

„Šios rusų specialiųjų operacijų pajėgos šiuo metu yra mūšio lauke“, – sakė Turkijos palaikomos grupuotės atstovas.

„Kai (Sirijos prezidento Basharo al) Assado pajėgos negalėjo pasistūmėti į priekį, Rusija tiesiogiai įsikišo“, – pažymėjo N. Mustafa.

Vakarų žiniasklaida savo ruožtu pranešė, kad Rusijos sausumos pajėgos remia vyriausybines pajėgas, bandančias atkovoti aukštumas Chamos provincijos šiaurėje, kurias kovotojai užėmė praėjusią savaitę.

Kitas opozicijos atstovas sakė, kad šiuo metu į operacijas Sirijos šiaurės vakaruose įsitraukia Irano remiami šiitų junginiai.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog daugiau kaip du mėnesius Idlibe trunkančios operacijos „atnešė nedaug naudos Maskvai ir Damaskui“.

Rusija ir Turkija pernai rugsėjo 17 dieną Sočyje susitarė sukurti Idlibe demilitarizuotą zoną tarp ginkluotos opozicijos ir vyriausybinių pajėgų. Turkija ėmėsi užduoties išvaryti iš šios zonos buvusį „al Qaeda“ padalinį, kuris anksčiau vadinosi „al Nusros frontas“, o dabar – „Fateh al Sham Front“.

Demilitarizuotoji zona turėjo pradėti veikti spalio 15-ąją, bet Ankarai iki šiol nepavyko išstumti iš šio rajono teroristinių junginių.