„Tokia linija neprideda amerikiečiams tarptautinio autoriteto – likęs pasaulis puikiai mato, kad Vašingtono politika tampa vis labiau agresyvi ir beatodairišką“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija pažymėjo, kad „Vašingtone jau neslepiama, kad norima palenkti visą pasaulį savo valiai“, o sankcijų Iranui griežtinimas yra „keliantis nerimą“ žingsnis.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė, kad sieks visiškai užblokuoti Irano naftos eksportą, todėl nuo gegužės 2-osios nebetaikys išlygų dėl sankcijų nevykdymo tokioms šalims kaip Indija, Kinija, Pietų Korėja ir Turkija, šiuo metu perkančias iranietišką naftą.

Tokiu būdu siekiama užgniaužti pagrindinį Teherano pajamų šaltinį ir padidinti sankcijų spaudimą vadovaujant JAV prezidentui Donaldui Trumpui, išvedusiam savo šalį iš 2015 metų tarptautinio susitarimo, kuriuo siekta suvaržyti Irano branduolinę programą.

Rusija, kuri yra Irano ir Sirijos sąjungininkė, savo ruožtu gyrė Teherano „kantrybę“ dėl „išpuikėliškų amerikiečių provokacijų“.

Maskva ragina visas „blaivaus proto“ šalis daryti viską, ką gali, kad užtikrintų, jog susitarimas dėl Irano branduolinės veiklos liks galioti.

D. Trumpui paskelbus sprendimą nebetaikyti sankcijų išlygų pasaulinės naftos kainos patraukė aukštyn, taip pat padidėjo įtampa dėl prekybos su Kinija ir Indija.