Rusija taip reagavo į Ukrainoje priimtą naująjį įstatymą, kuriuo galima paskelbti moratoriumą užsienio skolų grąžinimui.

Rusija grasina, kad jeigu nesulauks skolos, kuri siekia 3 mlrd. JAV dolerių, grąžinimo, kreipsis į teismą. Paskolą Ukrainai Rusija suteikė dar 2013 m., rašo „Reuters“.

Interviu žurnalistams metu D. Medvedevas pavadino naująjį Ukrainos įstatymą kontraversišku.

„Greičiausiai yra kalbama apie privačias skolas, tačiau tuo pačiu jie leidžia suprasti, kad jie nėra pasirengę grąžinti buvusios Viktoro Janukovičiaus vyriausybės skolų“, – sakė D. Medvedevas.

„Jeigu iš tiesų tai suformuluota būtent taip, tuomet Ukrainai tikrai gresia įsipareigojimų nevykdymas. Mes šioje situacijoje elgsimės taip griežtai, kaip tik galime ir apsaugosime savo nacionalinius interesus“, – „Vesti“ televizijos laidai sakė D. Medvedevas.

Jis taip pat pridūrė, kad toks atsisakymas (mokėti skolą – DELFI) „neabejotinai darys įtaką jų susitarimui su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF)“, – teigė D. Medvedevas, pateikdamas nuorodą į TVF taisykles, kurios numato, kad finansinės paramos gavėjai privalo gerbti skolas kitoms vyriausybėms.

D. Medvedevas taip pat pažymėjo, kad Rusija nepamirš ir Ukrainos skolų Rusijos privatiems investuotojams, kur didžiąją dalį paskolų sudaro skolos bankams su valstybės nuosavybės teise.

Maskva šią paskolą suteikė 2013-ųjų pabaigoje, likus keliems mėnesiams iki tuometinio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, pabėgusio į Rusiją, režimo žlugimo.

Dabartinė vakarietiška Ukrainos vyriausybė stengiasi susitarti dėl skolos restruktūrizavimo su kreditoriais iki ateinančio TVF valdybos posėdžio birželį.

D.Medvdevas pakartojo, kad Rusija „neplanuoja nieko restruktūrizuoti“ ir priešinsis naujoms TVF paskoloms Ukrainai, jeigu ši atsisakys vykdyti savo įsipareigojimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (976)