„Neturėdamas įrodymų ir vadovaudamasis tik spėlionėmis bei pramanais, ponas Abbottas dar prieš pradedant tyrimą įvardijo kaltuosius. Jie, anot politiko, yra „Rusijos palaikomi separatistai“ ir „Rusijos šalis“. Tuo pačiu iš Rusijos Federacijos reikalaujama užtikrinti „reikiamą bendradarbiavimą vykdant keleivinio lėktuvo tragedijos aplinkybių tyrimą“. Manome, jog T. Abbotto pozicija nepriimtina. Ne mažiau glumina faktas, jog tokiais pareiškimais dalijasi vadovas šalies, kuri taip gerbia nešališko teismo ir teisingumo principus“, - teigiama oficialaus ministerijos atstovo Aleksandro Lukašievičiaus pranešime, patalpintame ministerijos svetainėje internete.

„T.Abbottas reikalavimą bendradarbiauti tiriant tragediją turėtų skirti ne mums, o Ukrainos valdžiai, kuri ir atsakinga už įvykius šalies teritorijoje. Atsakomybe su Ukraina dalintis teks ir toks šalims, kurios, nepaisydamos mūsų perspėjimų, tiesiogiai remia ir skatina Kijevo atsakomąją operaciją prieš savus žmones šalies pietryčiuose“, - teigia atstovas.

Australijos premjeras: Rusijai „nepavyks nusiplauti rankų“

Australijos premjeras Tony Abbottas šeštadienį pareiškė, kad Rusijai „nepavyks nusiplauti rankų“, siekiant išvengti atsakomybės dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lainerio katastrofos Ukrainoje; šalyje vėliavos nuleistos iki pusės stiebo, gedima žuvusių australų.

Lėktuvas, kuriame buvo 298 žmonės, tarp kurių ir 28 australai, ketvirtadienį nukrito sukilėlių kontroliuojame rytų Ukrainos regione; JAV pareigūnai nurodė, kad laineris veikiausiai buvo numuštas raketa „žemė–oras“.

T.Abbottas penktadienį pabrėžė, kad ta katastrofa yra nusikaltimas, o ne nelaimingas atsitikimas, o po pokalbio telefonu su Maskvos ambasadoriumi peikė „itin nepatenkinamą“ Rusijos pirmąjį atsaką.

Šeštadienį premjeras gynė savo komentarus apie įtarimą dėl Rusijos prisidėjimo prie šios katastrofos, sakydamas, kad jo žodžiai „labai atitinka“ JAV prezidento Baracko Obamos pareiškimus.

T.Abbottas sakė, kad visi turimi įrodymai rodo, jog laineris buvo numuštas iš teritorijos, kontroliuojamos Rusijos palaikomų separatistų ir naudojant ginkluotę, kurią sukilėliams veikiausiai parūpino Rusija.

Australija labai prastai vertina šalis, kurios prisideda prie australų žudymo – kaip ir galite tikėtis“, – jis sakė Sidnėjuje, pridūręs, kad kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka, tačiau nebendravo su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

„Mintis, kad Rusija gali nusiplauti rankas, kad išvengtų savo atsakomybės, nes tai esą nutiko Ukrainos oro erdvėje, tiesiog neatlaiko rimtos kritikos“, – pabrėžė Australijos lyderis.

Tuo tarpu užsienio reikalų ministrė Julie Bishop sakė nacionaliniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“, kad Rusijos URM pareigūnai atsisakė kalbėtis su ja apie tą katastrofą, pažymėdama, jog toks elgesys yra „neįprastas“.

Diplomatijos vadovė sakė iš pradžių mėginusi susisiekti su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, tačiau jai buvo atsakyta, kad jis atostogauja. „Tuomet paprašiau pokalbio su ministro pavaduotoju arba viceministru, tačiau man atsakyta, kad negalėsiu kalbėtis su niekuo iš Užsienio reikalų ministerijos Maskvoje“, – pridūrė ji.

Reikalauja nuodugnaus nepriklausomo tyrimo

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės penktadienį pareikalavo atlikti nuodugnų nepriklausomą Malaizijos lainerio katastrofos tyrimą, o J.Bishop paragino Rusiją palaikyti spartų tyrimą.
„Mums reikalingas neatidėliotinas skubus tarptautinis tyrimas“, – sakė ji.

J.Bishop vėliau šeštadienį išvyks į Niujorką, ketindama raginti Jungtines Tautas siekti, kad būtų atliktas išsamus tarptautinis katastrofos tyrimas, užtikrinant galimybę ištirti nelaimės vietą, lėktuvo nuolaužas, juodąsias dėžes ir apklausti visus tikėtinus liudininkus.

T.Abbottas nurodė nuleisti vėliavas iki pusės stiebo visoje šalyje, pagerbiant žuvusiuosius, taip pat jų šeimos narius ir draugus, kuriems sunku susitaikyti su šios tragedijos mastu.