"Tai ne kvietimas taikai ar deryboms, bet ultimatumas Pietryčių Ukrainos kovotojams sudėti ginklus", sakoma Kremliaus paskelbtame pareiškime.

JAV prezidentas Barackas Obama, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel sveikino vienašališką ugnies nutraukimą ir perspėjo dėl naujų galimų veiksmų, kuriais būtų „primesti kaštai Rusijai“, jei Maskva nedeeskaluos situacijos, sakė Baltieji rūmai.

B.Obama penktadienį atskirai kalbėjosi su A.Merkel ir F.Hollande‘u, ir visi trys lyderiai pabrėžė, kad Rusijai reikia atitraukti savo „destabilizuojamą buvimą“ nuo sienos, pridūrė Baltųjų rūmų pareigūnas.
„Luhansko liaudies respublikos“ prezidentas Valerijus Bolotovas perspėjo: „Niekas savo ginklų nesudės, kol nebus visiško karių išvedimo iš mūsų žemės“.

O pats P.Porošenka, po prisaikdinimo birželio 7-ąją pirmą kartą lankydamasis neramiame regione palei Rusijos sieną, pabrėžė, kad įsakymas ukrainiečių kariams nutraukti ugnį „nereiškia, jog mes nesipriešinsime agresijai mūsų karių atžvilgiu“.

Ukrainiečių saugumo atstovas pranešė, kad naujausi mūšiai pareikalavo 13 karių gyvybių. Šis skaičius akcentuoja smurto suintensyvėjimą pastarąją savaitę.

Kijevas taip pat buvo priverstas gintis nuo Maskvos kaltinimų, kad Ukrainos pajėgos sužeidė vieną rusų pasienietį, kai neseniai per susirėmimą vienas sviedinys nukrito už sienos.

Kremlius pareikalavo „paaiškinimo ir atsiprašymo“. Ukrainos gynybos ministerija sakė, kad tą granatsvaidžio sviedinį paleido prorusiški „banditai“, ir neigė, kad ukrainiečių kariai yra kaip nors su tuo susiję.

Primename, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad nuo penktadienio, birželio 20 dienos, iki birželio 27 dienos jėgos struktūros nutraukia kovos veiksmus, kad neteisėtų ginkluotų formuočių nariai galėtų sudėti ginklus.

„Antiteroristinių operacijų pajėgos nuo šios dienos iki birželio 27 dienos nutraukia kovos veiksmus“, – sakė P.Porošenka, bendraudamas su Sviatohorsko gyventojais Donecko srityje.

Pasak jo, tai daroma, kad teroristai galėtų sudėti ginklus, o tie, kurie to nepadarys, būsią sunaikinti, nurodoma Vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje.

Ukrainos prezidentas įsakė pereiti prie valstybės sienos kontrolės režimo nustatymo.

„Antiteroristinės operacijos centre prezidentas priėmė generolo Vitalijaus Muženkos raportą dėl to, kad šiandien 18 val. 30 min. baigėsi operacija dėl gynybos režimo prie sienos nustatymo. Prezidentas pasakė: Pereiname prie kitos taikaus plano fazės – valstybinės sienos kontrolės režimo nustatymo“, – penktadienį pranešė valstybės vadovo spaudos tarnyba.

Po to P. Porošenka įsakė visoms pajėgoms savaitei nutraukti ugnį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (851)