Atitinkamas įrašas ketvirtadienį pasirodė „Rosfinmonitoring“ registre tarnybos interneto svetainėje. Jame yra 28 asmenų duomenys.

Sprendimo priežastys nenurodomos.

1977 metais gimęs A. Babčenka yra rašytojas ir rusų opozicijos žurnalistas, karo korespondentas, leidėjas. Jis bendradarbiavo su keletu žiniasklaidos priemonių, įskaitant Rusijos opozicijos laikraštį „Novaja gazeta“. Be to, jis buvo aktyvus tinklaraštininkas ir kaltindavo Rusijos valdžią žudant Kremliaus kritikus, taip pat kurstant karus Ukrainoje, Sirijoje ir kitur.

2017 metų vasarį jis paskelbė, kad laikinai pasitraukė iš Rusijos, sulaukęs grasinimų savo ir šeimos adresu.

Vėliau jis gyveno Prahoje, Izraelyje, o nuo 2017-ųjų rugpjūčio – Kijeve.

2018 metų gegužės 29 dieną žiniasklaida, o paskui ir Ukrainos valdžia paskelbė, kad A. Babčenka buvo nušautas savo namų Kijeve laiptinėje ir tapo numanomo užsakomojo nužudymo auka.

Tačiau kitą dieną Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Vasylis Hrycakas pareiškė, kad informacijos apie A. Babčenkos nužudymą paskelbimas buvo ukrainiečių specialiosios operacijos, kuria siekta neleisti iš tikrųjų nužudyti žurnalisto, dalis. Pats A. Babčenka taip pat pasirodė toje prieštaringų vertinimų sulaukusioje spaudos konferencijoje.

Kijevas sulaukė aštrios kritikos, kai pripažino inscenizavęs nužudymą, nors tvirtino, kad tokiu būdu siekta sužlugdyti planus įvykdyti tikrą žmogžudystę.

Rugsėjį SBU pranešė, kad Kijevo teismas skyrė Ukrainos piliečiui Borisui Hermanui ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmę, pripažinus jį kaltu organizavus pasikėsinimą nužudyti A. Babčenką.

Pasak pareigūnų, B. Hermanas pripažino savo kaltę ir sutiko bendradarbiauti su tyrėjais.

Maskva piktai neigė visus kaltinimus dėl jos numanomo vaidmens nužudymo sąmoksle ir tvirtino, kad ši „provokacija“ buvo surengta siekiant diskredituoti Rusiją.

Pernai lapkritį A. Babčenka išvyko iš Ukrainos.