Tokių veiksmų Kremlius imasi po to, kai 27 vakarų šalys bendromis pastangomis išsiuntė daugiau, nei 150 Rusijos diplomatų po buvusio Rusijos šnipo Sergėjaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje kovo 4 dieną. D. Britanija kaip kaltininkę nedviprasmiškai įvardijo Rusiją.

JAV namo išsiuntė daugiausiai - net 60 rusų diplomatų ir uždarė Rusijos konsulatą Sietle.

Apie atsakomuosius veiksmus ketvirtadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas. Ministras pranešė informavęs JAV ambasadorių apie „atsakomąsias priemones“, į kurias „įeina tokio paties skaičiaus diplomatų išsiuntimas ir sprendimas atšaukti leidimą veikti JAV generaliniam konsulatui Sankt Peterburge“. Šios savaitės pradžioje Vašingtonas paskelbė išsiųsiantis 60 Rusijos diplomatų ir uždarysiantis Rusijos generalinį konsulatą Sietle.

Buvęs Rusijos dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Pranešama, kad S. Skripalis išlieka kritinės, bet stabilios būklės, o jo dukros būklė esą sparčiai gerėja.

Londonas dėl šio išpuolio kaltina Rusiją, tačiau ji šiuos kaltinimus neigia.