Valstybinė naujienų agentūra RIA pranešė, kad vokiečių, prancūzų ir švedų diplomatai antradienio rytą atvyko į URM Maskvoje.

Maskva antradienį pareiškė skelbianti keliems Europos Sąjungos atstovams atsakomųjų sankcijų, reaguodama į Bendrijos sprendimą dėl Rusijos opozicionieriaus A. Navalno apnuodijimo paskelbti kelionių draudimą keliems rusų pareigūnams.

ES narių Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos laboratorijos anksčiau šiemet patvirtino, kad A. Navalnas buvo apnuodytas sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Rusijos valdžia kategoriškai neigia prisidėjusi prie opozicionieriaus apnuodijimo.

Reaguodama į A. Navalno apnuodijimą ES uždraudė įvažiuoti į jos teritoriją šešiems įtariamiems atsakingiems asmenims, įskaitant Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovą Aleksandrą Bortnikovą, ir įšaldė jų sąskaitas.

A. Navalnas sako privertęs FSB agentą prisipažinti

Rusijos opozicijos lyderis A. Navalnas pirmadienį pareiškė, jog apgaule privertė vieną saugumo agentą prisipažinti, kad šią vasarą jį nunuodyti bandė Federalinė saugumo tarnyba (FSB), apnuodijusi jo apatinius drabužius.

Kremliaus kritiko tinklaraštyje paskelbtame sensacingame pranešime sakoma, kad A. Navalnas pats paskambino Konstantinui Kudriavcevui ir prisistatė Federalinės saugumo tarnybos cheminių ginklų ekspertu.

„Paskambinau savo žudikui. Jis viską prisipažino“, – paskelbė A. Navalnas tviteryje.

Pasak opozicionieriaus, paslėpęs savo telefono numerį jis pristatė Saugumo Tarybos vadovo Nikolajaus Patruševo padėjėju ir paprašė informacijos oficialiai ataskaitai apie bandymą nunuodyti.

Nors jokių jo pareiškimus patvirtinančių įrodymų A. Navalnas nepateikė, tačiau nurodė, kad balso ekspertizė „parodytų, jog tai tikrai yra“ K. Kudriavcevas.

Tinklaraštyje A. Navalnas taip pat paskelbė garso įrašą, telefoninio pokalbio nuorašą ir vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas jo pokalbis.

Garso įraše pašnekovas iš pradžių atrodė abejojantis ir atsargus, tačiau vėliau jis paaiškino, kaip A. Navalnui pavyko išgyventi.

FSB savo ruožtu pirmadienį pareiškė, kad A. Navalno paskelbtas pokalbis su K. Kudriavcevu yra „klastotė“ ir kad dėl to pradėtas tarnybinis patikrinimas.

„Navalno internete paskelbtas vadinamasis „tyrimas“ apie esą jo atžvilgiu vykdytus veiksmus yra suplanuota provokacija, skirta diskredituoti Rusijos FSB ir Federalinės saugumo tarnybos biurų darbuotojus. Ją organizuoti nebūtų įmanoma be užsienio specialiųjų tarnybų organizacinės ir techninės paramos“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo FSB spaudos tarnybą.

„Vaizdo įrašas su telefoniniu pokalbiu yra klastotė. Abonento numerio pakeitimas – žinomas užsienio specialiųjų tarnybų metodas, anksčiau ne kartą išmėgintas per antirusiškas akcijas, leidžiantis panaikinti galimybę nustatyti realius pokalbio dalyvius. Šiuo atžvilgiu pradėtas patikrinimas, kurios rezultatai sulauks teisinio įvertinimo“, – pabrėžė FSB.

44 metų A. Navalnas rugpjūtį iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve pasijuto blogai ir, lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po kelių dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Praėjusią savaitę tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad FSB cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką A. Navalną sekė ne vienerius metus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę paneigė šiuos kaltinimus pareiškęs, kad A. Navalnas būtų jau negyvas, jeigu saugumo tarnybos būtų norėjusios jį nunuodyti.

Pirmadienį A. Navalnas savo tinklaraštyje paskelbė, kad paskambino žiniasklaidos tyrimo ataskaitoje nurodytiems saugumo agentams. Pasak jo, visi jų atsisakė kalbėti, išskyrus asmenį, kuris jis įvardino kaip K. Kudriavcevą.

Pokalbio metu K. Kudriavcevas sakė, kad jo komanda nesitikėjo, kad lėktuvo pilotas nutupdys lėktuvą Omske.

Pasak jo, jeigu skrydis būtų tęsiamas, A. Navalnas nebūtų išgyvenęs.

Remiantis įrašu, nuodai buvo A. Navalno apatinėse trumpikėse.

Jis taip pat papasakojo, kaip kitas FSB pareigūnas skrido į Omską, kad atgautų A. Navalno drabužius ir pašalintų visus nuodų pėdsakus.

Tačiau K. Kudriavcevas nenurodė, kokį vaidmenį pats atliko šioje operacijoje.

„Bellingcat“, „The Insider“ ir „Der Spiegel“ turėjo prieigą prie A. Navalno paskyros ir pirmadienį taip pat paskelbė šią informaciją.