Nors autoriai pripažįsta, kad kurti atskiras „ramybės ir saugumo oazes“ nėra jokių perspektyvų, tačiau perskaičius minėtą dokumentą galima daryti išvadą, kad audringame pasaulyje būtent Rusija yra ta „stabilumo sala“.

Koncepcijos projekte išvardyti penki nestabilumo faktoriai:

· pasaulinė krizė

· Vakarų kišimasis į kitų šalių reikalus

· JTO vaidmens išjudinimas

· tarpvalstybinių iššūkių ir grėsmių padidėjimas, kur vienu pagrindinių punktų pirmą kartą įvardijamos „grėsmės informacinėje erdvėje“

· „tarptautinių santykių reideologizavimo tendencija“

Kaip rašo „Kommersant“, vienu pagrindinių Rusijos užsienio politikos pasiekimo instrumentų taps „minkštoji galia“, apie kurią pirmą kartą užsiminė pats V. Putinas septintame ir paskutiniame rinkimų programos straipsnyje.

Priminsime, kad jame būsimas prezidentas, vartodamas šį terminą, sutelkė dėmesį į neigiamą jo reikšmės pusę. Tiksliau, svarstydamas apie Arabų pavasarį, jis užsiminė apie žodžio laisvę internete, pirmiausia, socialiniuose tinkluose, apie pažangių informacinių ir komunikacijos technologijų naudojimą kaip vidaus ir tarptautinės politikos instrumentą. V. Putinas pažymėjo, kad tokia „minkštoji galia“, kai pasitelkus šį instrumentą be ginklo siekiama įvairių politinių tikslų, „neretai naudojama ugdyti ir provokuoti ekstremizmą, separatizmą, nacionalizmą, manipuliuoti visuomenės nuomone, tiesioginiam kištis į suverenių valstybių vidaus politiką“.

Vis dėlto naujoje šalies užsienio politikos koncepcijoje pirmą kartą pateikiamas šio termino paaiškinimas. „Minkštoji galia“ – tai „kompleksinis užsienio politikos uždavinių sprendimo instrumentarijus, remiantis pilietinės visuomenės, informacinių-komunikacinių, humanitarinių ir kitų klasikinei diplomatijai alternatyvių metodų ir technologijų galimybėmis“.

Rusams svarbiausia posovietinė erdvė

Tarp Rusijos užsienio politikos prioritetų pats svarbiausias – integracija posovietinėje erdvėje. Antrąją vietą užima Europos Sąjunga. Beje, svarbiausiais partneriais įvardytos tos šalys, su kuriomis Rusija aktyviai bendradarbiauja dujų sferoje. Ypač pabrėžiamas bevizio režimo siekis. Santykiai su JAV naujose užsienio politikos gairėse minimi tik trečioje vietoje.

Priminsime, kad šią savaitę skelbdamas Kreipimąsi į Federalinį susirinkimą, V. Putinas praktiškai neužsiminė apie užsienio politikos strategiją plačiąja prasme, tačiau kalbėjo apie kai kuriuos svarbius santykių su NVS kaimynėmis aspektus. Matyt, tai galima vertinti kaip dokumente nurodomo pagrindinio prioriteto patvirtinimą.

„Kommersant“ straipsnis pavadintas: „Rusija rado sau vietą audringame pasaulyje: stabilumo sala“. Į tai vienas skaitytojas reagavo palikdamas komentarą: „Ten verkia nelaimingi laukiniai žmonės :)“. Beje, pirmą komentarą palikęs skaitytojas mano, kad dokumento citata apie „oazę“ ir laikraščio išvada tarpusavyje nesuderinami.