Tai sukėlė didžiulį Rusijos užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Rusijos ambasados Lenkijoje vadovų pasipiktinimą, rašo TVN24.

Sekmadienį Lenkijos URM išplatino pareiškimą, kuriame, atsakydama į Rusijos protestą dėl I. Černiachovskio biusto pašalinimo, rašo, kad „Lenkija gerbia visus žuvusius karius, karo belaisvius ir internuotus asmenis, nepriklausomai nuo jų tautybės ir aplinkybių, kokiu būdu jie atsirado Lenkijos teritorijoje“.

Rusija, reaguodama į šį Lenkijos žingsnį, ne tik iškvietė Lenkijos ambasadorę Rusijoje Katarzyną Pelczynską–Nalęcz, bet ir Rusijos ambasados Varšuvoje internetiniame puslapyje išreiškė pasipiktinimą lenkų elgesiu.

Jame rašoma: „daug kartų įspėjome Lenkiją, kad panašūs veiksmai, švelniai tariant, įžeidžia rusų tautos jausmus ir negali neįtakoti sunkinančių aplinkybių Rusijos ir Lenkijos santykiams. Deja, mūsų partneriai Lenkijoje nenori mūsų išgirsti. Tai jų pasirinkimas – manome, kad jie prisiima visą atsakomybę dėl savo veiksmų“, – rašo Rusijos URM.

Sekmadienį Lenkijos URM paskelbtame atsakyme pabrėžiama, kad Rusijos URM buvo informuotas apie generolo I. Černiachovskio biusto pašalinimą.

Jame pabrėžiama, jog „generolas kovojo su hitlerininkais, tačiau taip pat ir su lenkų požemio atstovais“.

Ir klausiama Rusijos URM: kas kenčia dėl istorinės amnezijos?

„Lenkija visada su reikiamu rūpesčiu ir pagarba rūpinasi žuvusiais kariais, karo belaisviais ir internuotais, nepriklausomai nuo jų tautybės ir aplinkybių, kokiu būdu jie atsirado Lenkijoje“.

„Nei sovietai, nei Rusija iki šiol nesidomėjo, kaip įamžinti 800 tūkstančių Raudonosios Armijos karių, kuriuos II pasaulinio karo metais nacistai 1941-1945 metais nužudė Lenkijoje“, – atkreipia dėmesį Lenkijos URM.