„Keli sunkvežimiai su improvizuota amunicija aprūpinta cheminio ginklo aktyviosiomis medžiagomis, kurių pagrindas – chloras, atvyko į šiaurines Alepo teritorijas, kurias kontroliavo „Jabhat Al Nusra“ teroristai iš Idlibo provincijos“, - gegužės 11 d. pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Rusijos ambasada Jungtinėje Karalystėje (JK) paslaugiai socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino šia Rusijos gynybos ministerijos žinute ir su ja kartu pateikiama nuotrauka, kurioje neva užfiksuoti šie sunkvežimiai. Įspėjama, kad ši nuotrauka tinkama naudoti tik iliustraciniais tikslais, rašo „The Daily Beast“.

Vis dėlto tenka pripažinti, kad ši nuotrauka – tai 1995 m. populiaraus kompiuterinio žaidimo „Command and Conquer“ momentinė ekrano kopija.

Laisvai samdomas žurnalistas Kelsey Athertonas tapo pirmuoju šią melagystę pastebėjusiu žmogumi. „Paprašė ruso studento, kuris interneto paieškos sistemoje surado pagal užklausą „sunkvežimis su bombomis“ vaizdą iš kompiuterinio žaidimo, uždėjo užrašą „tik iliustracijoms“ ir panaudojo jį“, - „Twitter“ rašo K. Athertonas.

Taigi Rusijos tikinimai dėl cheminio ginklo – abejotinas kūrybinis darbelis.

Bando nukreipti įtarimus nuo B. al Assado

Tiesa, „Islamo valstybės“ nariai Irake ir Sirijoje iš tiesų yra naudoję chloro dujas. Balandžio 19 d. kurdų valdžia pranešė apie prieš Peshmega pajėgas Makmūro mieste šiauriniame Irake surengtą apšaudymą iš minosvaidžių, per kurį buvo panaudoti cheminiai ginklai. Maža to, teigiama, kad tai jau antra tokia ataka per pastarąją savaitę. Tą pačią dieną Turkijos užsienio ministerija pranešė apie Ankaros Polatli ligoninėje gydomus 68 turkmėnus iš šiaurinėje Irako dalyje esančio Tuz Churmato miesto, kurie į ligoninę pateko, kaip teigiama, apsinuodiję chloro dujomis. JAV Valstybės departamentas savo ruožtu teigia manantis, kad „Islamo valstybė“ atsakinga už nedideles atakas surengtas Irake ir Sirijoje, per kurias buvo panaudotas ipritas arba garstyčių dujos, o viena iš šių atakų buvo surengta 2015 m. rugpjūčio mėn. Sirijos Marea mieste.

„Atsižvelgdamos į „Islamo valstybės“ susidomėjimą masinio naikinimo ginklais Jungtinės Valstijos aktyviai dirba tam, kad užkirstų kelią „Islamo valstybės“ masinio naikinimo ginklų pajėgumus“, - pareiškė JAV Valstybės departamento atstovė Elizabeth Trudeau. – „Islamo valstybė“ griebiasi cheminio ginklo ir rodo susidomėjimą kitomis masinio naikinimo ginklų rūšimis, o tai liudija apie šios teroristinės grupuotės barbariškumą ir demonstruojamą nepagarbą tarptautinėms normoms ir vertybėms.“

Rusijos valdžia mėgina nukreipti dėmesį nuo kitų kaltininkų. „Cheminius ginklus platina teroristai, o kai kurios valstybės apsimeta to nematančios ir dėl visko kaltę verčia B. al Assado režimui“, - gegužės 7 d. rašoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Faktai rodo, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas atsakingas už labai rimtas atakas panaudojant cheminį ginklą Sirijoje. Šios pilietinio karo draskomos šalies valdantysis režimas 2012 m. liepos mėn. pripažino turėjęs cheminių ginklų, o per tų pačių metų gruodžio mėn. surengtą ataką, kurios metu panaudotos nuodingosios dujos, sukilėlių valdomame Homso mieste žuvo septyni asmenys. Vėliau sekė ir kitos B. al Assado režimo įvykdytos atakos panaudojant nuodingąsias dujas. Tų pačių metų birželio mėn. JAV prezidento Baracko Obamos patarėjo saugumo klausimais pavaduotojas strateginei komunikacijai Benas Rhodesas teigė, kad B. Obama neabejoja dėl B. al Assado režimui tenkančios atsakomybės už cheminio ginklo panaudojimo atvejus. B. Rhodesas teigė, kad JAV pareigūnai savo vertinimus grindžia ne kartą iš skirtingų šaltinių imtais mėginiais.

Baisiausia ataka panaudojant cheminį ginklą įvykdyta 2013 m. rugpjūčio 21 d. Tada nukentėjo tūkstančiai žmonių, 1400 asmenų žuvo Damasko Ghouta priemiestyje, kai Sirijos režimo pajėgos įsivėlė į kruviną susirėmimą su sukilėlių pajėgomis. B. al Assadas neigė, kad atsakomybė dėl per šį susirėmimą žuvusių ir nukentėjusių asmenų tenka jo vadovaujamoms pajėgoms, tačiau rugpjūčio 30 d. JAV Baltieji rūmai pareiškė neabejojantys, kad šią ataką surengė būtent Sirijos režimas, o Prancūzijos žvalgybos parengta ataskaita šią B. Obamos versiją tik patvirtino. Vis dėlto Rusija ėmėsi ginti B. al Assadą. „Cheminį ginklą panaudojo ne Sirijos valdžia“, - tada tikino Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Vitalijus Čiurkinas.

Tiesa, 2013 m. spalio mėn. Sirija sutiko atsisveikinti su deklaruojamomis cheminio ginklo atsargomis, o didžioji šio proceso dalis baigta iki 2014 m. pabaigos. Vis dėlto cheminės atakos tęsėsi. „Įrodymai suteikia galimybę teigti, kad 2014 m. balandžio viduryje Sirijos valdančiojo režimo sraigtasparniai numetė taip vadinamųjų cilindrinių bombų – statinės formos bombų, pripildytų chloro dujų, ant trijų šiaurinėje Sirijos dalyje esančių miestų. Tarptautinė cheminio ginklo draudimo organizacija patvirtino dar trijų surengtų atakų faktą, kurias vykdant 2014 m. rugsėjo mėn. panaudoti sraigtasparniai su chloro dujomis. Nors ši organizacija kaltinimų dėl šių atakų niekam nepateikė, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry vis dėlto patvirtino didelę tikimybę, kad šie sraigtasparniai susiję su valdančiuoju Sirijos režimu, nes sukilėlių pajėgos jų paprasčiausiai neturi.

Cheminio ginklo panaudojimo atvejai Sirijoje ir Irake tęsėsi ir 2015-2016 m., kai „Islamo valstybė“ ir kitos sukarintos grupuotės, tarp kurių ir „Jaysh Al Islam“, naudojo chloro dujas. Rusija vykdytas atakas panaudojant cheminį ginklą pateikė kaip patvirtinimą, kad sukilėliai ir yra atsakingi už visus žmonių nuodijimo dujomis atvejus.

„„Jaysh Al Islam“ kovotojų naudotos chloro dujos Alepe – tai patvirtinimas viso to, ką jau esame sakę ir anksčiau, - patikino Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. – Nors Vakarų žiniasklaidoje ne kartą teigta, kad chloro dujas kariniais tikslais, įskaitant ir į civilius nutaikytoms atakoms, naudojo Damaskas, iš tikrųjų šias atakas rengė teroristų grupuotės.“

Akivaizdu, kad tai yra netiesa: cheminius ginklus Irake ir Sirijoje naudojo tiek Sirijos valdantysis režimas, tiek ir kovotojų grupuotės, o naujausias Rusijos skleidžiamos propagandos etapas, papildytas keistais kompiuterinio žaidimo grafikos elementais, faktų pakeisti negali.