Šiuo planu siekiama anksčiau šį mėnesį tarpininkaujant Turkijai ir Rusijai pasiektą pasiektą susitarimą dėl ugnies nutraukimo Alepo mieste išplėsti į visą šalies teritoriją, nurodoma pranešime.

Tačiau kaip ir ankstesnių ugnies nutraukimo planų, kuriems tarpininkavo JAV ir Rusija, atvejais „teroristinės grupės“ nėra įtraukiamos, sakoma jame.

Pranešime priduriama, kad jei planas bus sėkmingas, jis sudarys pamatą būsimoms politinėms režimo ir opozicijos deryboms Kazachstano sostinėje Astanoje, kurias prižiūrės Rusija ir Turkija.

Šios dvi šalys veiks kaip taikos proceso „garantai“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija šio pranešimo kol kas nepatvirtino.

Kol kas neaišku, kaip ir kur šis planas buvo sutartas, bet pastarosiomis savaitėmis Ankaroje vyko Turkijos, Rusijos ir Sirijos opozicijos atstovų derybos.

Ankara ir Maskva ilgą laiką buvo priešingose Sirijos pilietinio karo stovyklose, nes Turkija siekia prezidento Basharo al Assado nušalinimo, o Rusija drauge su Iranu yra svarbūs jo tarptautiniai sąjungininkai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais Rusija ir Turkija pradėjo glaudžiau bendradarbiauti dėl Sirijos, ypač – po vasarą pasiekto susitarimo normalizuoti ryšius, kurie smarkiai pašlijo po to, kai pernai turkai numušė rusų karo lėktuvą.

Ankara įtartinai tylėjo Rusijos remiamoms B.al Assado pajėgoms praėjusią savaitę perimant viso Alepo kontrolę. Šio miesto praradimas yra kol kas didžiausias sukilėlių pralaimėjimas Sirijos pilietiniame kare.