Izraelis siekia, kad karo draskomoje šalyje nebeliktų Irano dalinių ir žada neleisti savo didžiausiam priešui Teheranui įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje.

B. Netanjahu trečiadienį susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir aptarė su juo Irano karių dislokavimą Sirijoje.

„Leidau nedviprasmiškai suprasti, kad Izraelis neleis Iranui kariniu požiūriu įsitvirtinti Sirijoje... ir kad mes turime imtis prieš jį karinių veiksmų“, – savo kabinetui sakė B. Netanyahu.

„Aš ir prezidentas Putinas taip pat susitarėme dėl bendro tikslo: siekti, kad būtų išvestos užsienio pajėgos, dislokuotos Sirijoje įsiplieskus pilietiniam karui. Susitarėme kurti bendrą komandą siekdami šio ir kitų tikslų“, – pridūrė jis.

Izraelis sako, kad jo aviacijos pajėgos Sirijoje surengė šimtus antskrydžius prieš iraniečių pozicijas bei Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ taikinius. Žydų valstybė taip pat įkūrusi vadinamąją karštąją liniją su Maskva, siekdama išvengti atsitiktinių susirėmimų su Rusijos pajėgomis Sirijoje.

Iranas, Rusija ir Teherano remiami „Hezbollah“ kovotojai 2011 metais prasidėjusiame pilietiniame kare palaiko sirų prezidentą Basharą al Assadą.

Rugsėjį per vieną iš Izraelio aviacijos smūgių įvykus „draugiškos ugnies“ incidentui Izraelio ir Rusijos santykiai kiek paaštrėjo.

Trečiadienį įvykusios derybos buvo pirmas ilgas B. Netanyahu ir V. Putino susitikimas, surengtas po incidento, per kurį izraeliečių antskrydžio metu Sirijos oro erdvės gynybos sistemos atsitiktinai numušė rusų lėktuvą. Tąsyk žuvo 15 Rusijos karių.