"Jeigu tai tęsis, galimybė per NATO ir Rusijos vadovų susitikimą Lisabonoje perkelti priešraketinės gynybos skydą iš konfrontacijos į bendradarbiavimo sritį gali likti neišnaudota", - rašoma pranešime.

Rusija pranešimą paskelbė po to, kai JAV ir Ispanija susitarė, kuriant skydą, Ispanijoje dislokuoti JAV laivyno kreiserių.

A.F.Rasmussenas: NATO priešraketinis skydas veiks nuo 2018-ųjų

NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas trečiadienį pareiškė, kad iki 2018-ųjų Europos priešraketinės gynybos programa bus galutinai įgyvendinta, praneša "RIA Novosti".

A. F. Rasmussenas kalbėjo po NATO šalių gynybos ministrų susitikimo Briuselyje.

Rumunija, Lenkija, Nyderlandai ir Turkija jau sutiko, kad jų teritorijose būtų dislokuoti būsimo priešraketinės gynybos tinklo elementai. Ispanija turėtų pranešti, kad taip pat prisijungia prie Europos priešraketinės gynybos programos.

A. F. Rasmussenas sakė, kad nenustebtų, jei per ateinančias savaites ir daugiau šalių paskelbtų, kad prisijungs prie programos.

Rusija nori bendros sistemos, kurią galėtų valdyti ir Rusija, ir NATO, nes taip tikisi užtikrinti, kad skydas nebus nukreiptas prieš Maskvą. Tačiau Aljansas nori kurti dvi nepriklausomas sistemas, kurios keistųsi informacija.

JAV ambasadorius Maskvoje sakė, kad Rusija ir JAV per NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Čikagoje pasirašys Europos priešraketinio skydo pasikeitimo informacija susitarimą. Pasak ambasadoriaus, bus keičiamasi technologijomis ir kita informacija.