Naujasis pistoletas „Udav“ („Smauglys“) yra pritaikytas veikti ekstremalios kaitros ar speigo sąlygomis, o jo kulkos pajėgios pramušti šiuo metu naudojamas kūno apsaugos priemones. Šie ginklai buvo sėkmingai išbandyti, o pavasarį prasidės jų masinė gamyba, nurodė Rusijos valstybinė gynybos technologijų grupė „Rostech“.

„Udav“ bus „vienas galingiausių pistoletų pasaulyje“, sakoma korporacijos pranešime spaudai. Šių ginklų, naudojančių 9x21 mm kalibro šovinius, kulkos galės pramušti 1,4 mm storio titaninius arba 4 mm storio plieninius šarvus iš 100 metrų atstumo.

Pistoletas, pritaikytas veikti esant nuo -70 iki 50 Celsijaus laipsnių temperatūrai, „pasižymėjo puikiu veikimu per visus kompleksinius bandymus“ Arktyje, dykumoje ir itin drėgnoje aplinkoje, teigia „Rostech“.

„Udav“ pakeis pusiau automatinį Makarovo pistoletą, labai plačiai naudojamą daugelio šalių kariuomenės ir saugumo pajėgų.

Nikolajaus Makarovo sukonstruotas pistoletas gaminamas nuo praeito amžiaus 6-ojo dešimtmečio. Jis pakeitė pistoletą TT, naudotą per Antrąjį pasaulinį karą.

Makarovo pistoletas yra Kalašnikovo automato amžininkas ir yra žinomas dėl didelio patikimumo ir naudojimo paprastumo. Be Rusijos, įvairių modifikacijų Makarovo pistoletus gamina kelios Rytų Europos šalys, buvusios Šaltojo karo laikų Maskvos sąjungininkės, ir Kinija.

Įdomu, kad šie ginklai taip pat yra įtraukti į Rusijos kosmonautų standartinį išgyvenimo priemonių rinkinį erdvėlaiviuose „Sojuz“. Kaip aiškinama, pistoletai yra reikalingi įgulų nariams apsiginti nuo laukinių žvėrių tuo atveju, jeigu kapsulė nusileistų atokioje miškingoje vietovėje.