„Vakar pagal mano nurodymus, remiantis dokumentais, kuriuos pasirašėme, už 3 mlrd. dolerių buvo nupirkta pirmoji Ukrainos obligacijų dalis. Pinigai vakar nukeliavo į Ukrainos centrinį banką“, - sakė D.Medvedevas per susitikimą su Maskvoje viešinčiu Ukrainos premjeru Mykola Azarovu.

Ukraina ir Rusija gruodžio 17 dieną sutarė, kad Maskva įsigis Ukrainos obligacijų už 15 mlrd. JAV dolerių ir trečdaliu sumažins dujų kainas. Proeuropietiška Ukrainos opozicija šį susitarimą pasmerkė kaip Ukrainos suverenumo atidavimą Rusijai.

M.Azarovui išvykus į Maskvą, Ukrainos vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pareiškimą, kuriame paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad premjeras Rusijoje pasirašys susitarimus dėl Muitų sąjungos, kurią sudaro Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas.

„Tokie tvirtinimai yra 100-u proc. klaidingi. Ukrainos premjeras Mykola Azarovas šiandien tikrai nepasirašys jokių susitarimų“, - sakoma spaudos tarnybos išplatintame pareiškime.

Skundžiasi PPO dėl ES

Rusija, šiemet tapusi Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) nare, pateikė jai skundą, kuriame kaltina Europos Sąjungą (ES) pažeidus pasaulines laisvosios prekybos priemones, antradienį pranešė Rusijos ekonomikos ministerija.

Procedūra yra susijusi su „PPO susitarimo sąlygų dėl kovos su dempingu pažeidimu“, nurodė ministerijos atstovė Julija Čkanikova.

Tai pirmasis Rusijos skundas nuo to laiko, kai ji 2012 metų rugpjūtį įstojo į PPO, nurodė ministerija.

Rusijos skundas buvo pateiktas po ES skundų dėl Maskvos įvesto automobilių utilizacijos mokesčio importuojamiems automobiliams ir tvyrant įtampai tarp Maskvos ir Briuselio tokiais klausimais kaip proeuropietiški protestai Ukrainoje bei ES piliečių iš „Greenpeace“ protestų laivo „Arctic Sunrise“ įgulos areštas.

Rusijos skunde teigiama, kad Rusijos plieno ir trąšų gamintojai Europos Sąjungoje turi nepalankias sąlygas dėl tarifų, kurie rusiškiems produktams buvo įvesti 2002 metais.

Rusija tvirtina, kad tie kovos su dempingu tarifai taikomi neteisingai ir kad dėl to rusų kompanijoms neįmanoma eksportuoti į ES rinkas, o tai atneša „šimtus milijonų dolerių nuostolių kasmet“.

Skundas pirmadienį buvo nusiųstas ES atstovui PPO, nurodė Rusijos ministerija. Konsultacijos šiuo klausimu turi būti surengtos per du mėnesius; pirmasis jų ratas tikriausiai įvyks iškart po švenčių.